Svečano otvorena izložba pod nazivom “Fort Center Pula – pulski fortifikacijski sustav”

U četvrtak, 14. srpnja 2022. godine u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i u sklopu projekta Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod prigodno otvorena izložba pod nazivom “Fort Center Pula – pulski fortifikacijski sustav”.

Autorice izložbe su Katarina Marić i Katarina Pocedić, više kustosice u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell´Istria. Ova jedinstvena izložba tematizira pulski obrambeni sustav – fortifikacijske objekte s naglaskom na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal te kroz nekoliko faza izgrađuje obrambeni sustav, koji se sastoji od brojnih većih i manjih fortifikacijskih objekata.

Predstavnicima medija i ostalim nazočnim gostima prvi se obratio Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre koji je pozdravivši sve nazočne naveo koliko je mnogo kroz projekt učinjeno, od sanacija do nadzornih kamera i novog sustava naplaćivanja ulaza, a svoj je govor završio zahvalom svim partnerima na projektu kao i autoricama izložbe.

Riječ je potom preuzela direktorica Turističke zajednice grada Pule, partner projekta, gđa. Sanja Cinkopan Korotaj naglasivši pozitivnu reakciju javnosti u gradovima gdje se odvijala promocija projekta.

Ispred Istarske županije okupljenima se obratio Vladimir Torbica, pročelnik upravnog odjela za kulturu i zavičajnosti Istarske županije, rekavši: “Danas je napravljen važan korak u vrednovanju austrougarske baštine, koja je s Rimom ostavila najveći trag u pulskoj povijesti. Baštinu treba znati čuvati i vrednovati i zato hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu.”

Za kraj obratile su se i autorice izložbe, Katarina Marić i Katarina Pocedić, ukratko opisavši povijest utvrda, kao i tijek njihova istraživanja za potrebe projekta. Osim toga opisale su i koncept koji stoji iza izložbe naglasivši da se ona nastavlja i izvan Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik grada Pule, Filip Zoričić riječima: “Baštinu treba čuvati, zidine su sada tu, ali ako ih ne čuvamo, one će nestati. Ono što je bitno da su ovu izložbu realizirale pulske snage i hvala im na svemu.”

Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria sudjeluje, kao projektni partner na projektu ITU mehanizma, kojega je nositelj Grad Pula, ispunio je skoro sve projektne ciljeve i zadatke, a sama izložba je vrhunac ovoga projekta koji će ne samo inozemnim turistima, već i lokalnom stanovništvu te domaćim posjetiteljima, približiti veličanstvenost ovog atraktivnog fortifikacijskog sustava.

Izložba o pulskim fortifikacijama Fortifikacijski sustav Pule, obuhvatila je izložbene prostore Muzeja na Kaštelu, kao i tunelske prostore na srednjoj razini, ispod same utvrde. Autorice su odradile ogroman posao obilaska i istraživanja terena, fotografiranja i snimanja objekata, odabira građe iz fundusa Muzeja, ali i brojnih drugih institucija. Pulski obrambeni sustav broji 28 utvrda, od kojih su dvije srušene (Zaro i Maximilian) i više od 200 popratnih obrambenih građevina. Za sve te građevine autorice izložbe su sustavno prikupljale stare fotografije, planove i nacrte. Učinjene su fotografije i video snimci iz zraka za 50-ak obrambenih građevina i utvrda iz pulskog fortifikacijskog sustava. Za gotovo 80 % objekata imamo barem jednu fotografiju, a cilj je, s vremenom,  skupiti sve na jednom mjestu, kako bi izložba postala ishodišna točka za istraživanje pulskog fortifikacijskog sustava. Osim iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa za potrebe izložbe pronađena je u brojnim drugim ustanovama; Arhivu Grada Pule, zatim su to Österreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, Heeresgeschichtliches Museum, Österreichische  Nationalbibliothek i Bildarchiv Austria u Beču, Državni arhiv u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Archivio di Stato di Venezia, Archivio Diplomatico del Comune di Trieste i Civico Museo della Guerra per la Pace „Diego de Henriquez“ u Trstu, Archivio vescovile di Udine, Biblioteca comunale di Treviso, Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, Imperial War Museum, London. “Zahvalni smo i kolekcionarima Ivanu Bogavčiću iz Zagreba i Nikoli Pajiću iz Pule, koji su nam omogućili uvid u njihove zbirke i korištenje građe,” istaknuo je Kešac.

Iako često obrađivana, u različitim kontekstima i prigodama, ova, kako prostorno, tako i muzeološki zahtjevna tema o pulskim fortifikacijama, angažirala je kustose Muzeja te nekoliko vanjskih stručnih suradnika. Njome se želi prikazati cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezine obrambene sektore i pojaseve te pojedinačno predstaviti sve fortifikacijske objekte, od obalnih i pojasnih tvrđava, preko većih i manjih bitnica do skupina obrambenih građevina. Posjetiteljima će se predočiti teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze. Naglasak u izložbi je na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova.

Izložba obuhvaća period od 1813. do 1918. godine. Tematski razmatra razne segmente nastanka i širenja fortifikacijskog sustava, načine gradnje i vrste utvrda, vrste naoružanja, ali i pokušava rekonstruirati ambijent i život unutar tvrđave, sudbine vojnika koji su u njima provodili puno vremena odvojeni od obitelji i socijalnog života. Ponajprije se želi prikazati naša kulturno-povijesna baština, naš odnos prema njoj, brojnost i raznolikost građevina, njihova umjetnička i arhitektonska vrijednost, jer iako se radi o vojnim objektima, isključivo obrambenog karaktera, ti objekti nisu bili lišeni detalja koji su zahtijevali izuzetnu vještinu gradnje i osjećaj za estetiku.

Izložba je i u multimedijskom smislu inovativna, kako bi i na taj način zainteresirala posjetitelje za temu koju obrađuje i za lokalitete na kojima se tvrđave nalaze. Izrađena je interaktivna maketa južne Istre u kojoj je pohranjena sva prikupljena dokumentacija o sustavu i koja će služiti posjetiteljima kao svojevrsna info zona gdje mogu dobiti informacije o pulskim utvrdama i ostalim građevinama.

Odgovori

Pin It on Pinterest