Pula provodi mjere racionalne potrošnje vode

Ugašeni sustavi za zalijevanje koji nisu povezani na izvor Nimfej i zatvorena voda u tuševima na javnim plažama

Nakon što je u petak, 15. srpnja Grad Pula pokrenuo niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa te nakon što je od danas, 18. srpnja 2022. godine Istarska županija uvela mjere redukcije korištenja vode prvog stupnja, djelatnici komunalnog poduzeća Pula Herculanea ugasili su sustave za zalijevanje koji nisu povezani na izvor Nimfej, a danas tijekom dana isključene su fontane koje nisu povezane na taj izvor. Vodom iz izvora Nimfej cisternama se zalijevaju najvrijednije i najosjetljivije biljke, koliko je to moguće. Nadalje, zatvorena je voda u tuševima na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.

„Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Ovim aktivnostima pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda. Pozivam ujedno sve sugrađanke i sugrađane, naše drage goste te poslovne subjekte, druge gradove i mjesta u Istri i čitavu zajednicu na racionalno trošenje vode kako bismo zajedno lakše prebrodili trenutnu situaciju s vodnim resursima u našem gradu i županiji“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nakon što su Grad Pula i tvrtka Pula Herculanea pokrenuli niz aktivnosti s ciljem racionalnijeg trošenja vodenih resursa, i od trenutka objave informacije o mogućnostima korištenja tehnološke vode iz izvora Nimfej Herculanea je zaprimila veći broj upita od strane zainteresiranih korisnika. Među zainteresiranima su poljoprivrednici, ali i drugi subjekti.

„Ono što ćemo kroz naredne dane učiniti jest dogovoriti sve uvjete i tehničke detalje preuzimanja vode, a u fokusu će nam biti poljoprivrednici koji proizvode hranu. Ovom aktivnošću želimo kao tvrtka doprinijeti smanjenju opterećenja na vodoopskrbni sustav i pomoći našim poljoprivrednicima u okviru naših mogućnosti. Koristimo ovu prigodu da zamolimo sve zainteresirane na razumijevanje te strpljenje i odgovorno raspolaganje resursima koje ćemo staviti na raspolaganje u narednom razdoblju“, pozvao je direktor Pula Herculanee Robi Fuart.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar rekao je kako u Puli dnevna potrošnja vode iznosi od 43 do 45 tisuća kubika te kako trenutno vodoopskrba nije upitna.

„Oko 60 posto količina vode trenutno dobivamo iz izvora Gradole i Butoniga, 32-33 posto iz izvora Rakonek u dolini Raše te oko 12 posto iz naših bunara. Činjenica je da je izdašnost bunara dosta na niska, ali su svi u funkciji i zasad nema nekih nepredvidivih situacija“, dodao je Krajcar.

Procjenjuje da će mjere uroditi plodom te da će Pula imati između 10 i 30 posto manju potrošnju pitke vode. Potrošnju će redovito pratiti te će se u narednim danima znati konkretnije o postignutim uštedama.

Podsjetimo, radi izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava od ponedjeljka, 18. srpnja 2022. godine uvedena je i djelomična mjera redukcije pitke vode prvog stupnja. Od danas nije dozvoljeno zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, upotreba tuševa na plažama, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza te pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica.

Odgovori

Pin It on Pinterest