Ne bacajte opuške kroz prozore vozila!

Vrući, suhi i vjetroviti vremenski uvjeti dramatično povećavaju rizik od požara pa stoga policija apelira na vozače i putnike da nikada ne bacaju opuške kroz prozore vozila. Jedan zapaljeni opušak može uništiti ljudske živote i izazvati značajnu ekonomsku štetu.

Za ostavljanje, nanošenje ili bacanje otpadaka ili predmete i tvari koje mogu ometati ili ugroziti sigurnost prometa ili onečistiti ili ugroziti promet za fizičke osobe propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kn, a ako čin ispuštanja gorućeg opuška izazove požar osobe mogu biti uhićene i protiv njih podnijeta kaznena prijava za počinjenje kaznenoga djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom.

Požari u blizini cesta dodatno opterećuju sposobnost  vatrogasnih službi i mogu oštetiti cestovnu infrastrukturu. Dimna izmaglica smanjuje vidljivost, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća, osobito na autocestama i drugim cestama van naselja gdje se vozači kreću većim brzinama.

Svi imamo ulogu u sprječavanju požara i očuvanju sigurnosti okoliša i naših cesta. Ako pušite, opuške uvijek odložite na siguran način. Nikada ne bacajte opušak kroz prozor vozila. Ako primijetite da netko baca opušak kroz prozor vozila, pozivamo da događaj prijavite policiji na broj 192.

Odgovori

Pin It on Pinterest