Povodom Međunarodnog dana gastroshize pulski rotor osvijetlit će se zelenom bojom

Osvjetljavanjem velikog rotora u Šijani zelenom bojom Grad Pula i ove će se godine pridružiti brojnim gradovima diljem svijeta u obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day) 30. srpnja 2022. godine.

U simboličnom obilježavanju znamenitosti Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljenjem 30. srpnja 2022. pokazala su 32 grada i općine.

Međunarodni dan gastroshize održava se u spomen na datum kada je 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti, nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

The Global Gastroschisis Foundation (organizacija ranije poznata kao Avery’s Angels Gastroschisis Foundation) međunarodna je neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o toj rijetkoj bolesti.

Od 2019. godine, The Global Gastroschisis Foundation djeluje i u Hrvatskoj putem hrvatskih volontera.

Hrvatski savez za rijetke bolesti je dan 30. srpnja proglasio Danom svjesnosti o gastroshizi.

Odgovori

Pin It on Pinterest