Fažanski sutoni – koncert klasične glazbe 8.8.2022.

„Fažanski sutoni“ održati će se u ponedjeljak, 8. kolovoza  2022. godine u 21,30 sati u crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Fažanski sutoni festival su klasične glazbe te se ciklus komornih koncerata od 2007. održava u Fažani. Svojom jednostavnošću i nenametljivošću ispunjavaju sakralni prostor odabranim glazbenim programima i promiču glazbenu umjetnost i kulturu, potiču stvaralaštvo i promociju mladih akademskih istarskih glazbenih talenata.

 Nastupaju: Toni Nežić, bas

                        Robert Batelić, klavir

PROGRAM:
G. F. Handel:   Si tra i ceppi

G. B. Pergolesi:           Nina

P. Tosti:           Marechiare

Serenata

J.Hatze.           Suzi

B. Britten:       The Sally Gardens

V. Bellini:       Il fervido desiderio

Vaga luna

Dolente immagine di fille mia

O. Respighi:    Nebbie

W. A. Mozart: In diesen heil’gen Hallen

G. Verdi: arija Fiesca iz opere „Simon Boccanegra“:
                        Il lacerato spirito

V. Bellini: arija Grofa Rodolfa iz opere „La Sonnambula“:
                        Vi ravviso, o luoghi ameni

G. Verdi: O tu Palermo, terra adorata

Robert Batelić rođen je 1987. godine u Puli. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Ivana Matetića – Ronjgova u Puli. Maturirao je dva smjera: klavir (u klasi Marize Burić, prof.) i teorijski. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Ljubomira Gašparovića te stekao akademski naziv magistra klavira. Završio je i dvije godine studija Kompozicije s teorijom i upisao poslijediplomski specijalistički studij klavira, također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2013. završava i program umjetničkog usavršavanja iz klavira na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia u Bergamu pod mentorstvom čuvenog ruskog klavirskog pedagoga Konstantina Bogina. Dobitnik je Rektorove nagrade i Oskara znanja. Pohađao je brojne klavirske seminare i usavršavao se kod eminentnih profesora i pedagoga: prof. Manane Kandelaki (u Grožnjanu od 1999. do 2002.), dr. prof. Arbo Valdme, prof. Eugena Indjica, prof. Konstantina Bogina, prof. Jakše Zlatara, prof. Rubena Dalibaltayana, prof. Ljubomira Gašparovića, prof. Vladimira Babina i prof. Đorđe Stanettija. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima te redovito osvajao visoke nagrade: Državna natjecanja (2001., 2003. i 2005. god.), državna natjecanja komornih sastava (glasovir četveroručno – 1999., 2001., 2003. i 2007.g.), natjecanje „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama 2000. god., međunarodno natjecanje „Etide i skale“ 2002. god., međunarodno natjecanje klavirskih dua u Rimu „Roma 2008“ i četvrto EPTA-ino međunarodno natjecanje „Svetislav Stančić“ u Zagrebu 2011. god. Nastupao je u gotovo svim većim gradovima Hrvatske te u Sloveniji i Italiji kao solist i u raznim komornim ansamblima, od kojih se najviše ističe izvedba 5. Klavirskog koncerta u Es-duru op. 73 L. van Beethovena s Akademskim simfonijskim orkestrom. Član je ansambla Sudar percussion s kojim je do sada ostvario tridesetak zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Italiji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a od kojih je najzapaženiji cjelovečernji koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu koji je sniman i prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji. Pedagoškim radom započinje krajem 2011.g. u Glazbenoj školi I.M. Ronjgova u Puli kao nastavnik klavira i korepeticije. Od veljače 2014.g. nastavlja s radom u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru također kao nastavnik klavira i korepeticije, a od siječnja 2017.g. u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Kao korepetitor sudjelovao je na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima te s učenicima klarineta, saksofona, flaute, trube, trombona, violine, kontrabasa, mandoline, udaraljki i solo pjevanja i osvojio brojna priznanja i visoke nagrade. Od listopada 2020.g. zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao Umjetnički suradnik na odsjeku za solo pjevanje.

Toni Nežić, bas, rođen je 28.06.1991. godine u Puli. Nakon završene srednje muzičke škole Ivan Matetić Ronjgov u Puli, 2011. godine upisuje studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. Diplomirao je 2016. godine ulogom Claudia u operi Agrippina, G.F. Händel-a izvedenoj u HNK Zagreb. Tijekom studija osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade, među kojima se izdvajaju prvo mjesto na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu te posebna nagradu za najbolju izvedbu sakralne kompozicije i posebno priznanje za mlade umjetnike na međunarodnom natjecanju Iuventus Canti održanom u Vrable, Slovačka. Po završetku studija odlazi na usavršavanje u Bečku državnu operu, a zatim nastavlja sa radom u mnogim gradovima Europe. Profesionalni debut ostvario je na Wexford Opera Festivalu u Irskoj 2017. godine gdje je nastupio u ulogama Sparafucile-a u Verdijevoj operi “Rigoletto” te Mujicha u Alfanovoj operi “Risurrezione”. Godinu nakon na istom je festivalu iznimno uspješno ostvario uloge Don Pasquale-a u istoimenoj operi Gaetana Donizettija i ulogu Marca u operi “Il Bravo” Saveria Mercadantea. 2018. godine natupio je kao solist uz Zagrebački komorni orkestar i mo. Pavle Dešpalja izvodeći ulomke iz opera “Scanderberg” Antonia Vivaldija. Iste je godine, između ostaloga, i ostvario suradnju sa zborom HRT-a u ciklusu Sfumato kao bas solo, izvevši Liturgiju Stevana Mokranjca. 2019. godine nastupio je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu sa Zagrebačkom Filharmonijom u njihovom Plavom ciklusu izvodeći “Nelson” misu Josepha Haydna te na Zagrebačkom Biennalu uz ansamble HRT-a kao bas solo u “Salut au monde” Milka Kelemena. Sa ansamblom Cantus u ulozi Hrasta nastupio je 2019. godine u operi “U traganju za plavom pticom” Olje Jelaske na Osorskim glazbenim večerima pod ravnanjem mo. Berislava Šipuša. Od sezone 2019/2020. je mladi solist operne kuće Teatro alla Scala u Milanu. Svoj milanski debut ostvario je ulogom Sparafucile-a u Verdijevoj operi “Rigoletto” pod ravnanjem mo. Daniela Orena. U Teatro alla Scala također je ostvario ulogu Alidora u Rossinijevoj operi „Cenerentola“ te pjevao kao solist na gala koncertu „Gala Placido Domingo“ pod ravnanjem mo. Evelina Pidò-a. Surađivao je s mnogobrojnim dirigentima u Hrvatskoj i inozemstvu poput Daniela Orena, Evelina Pidò-a, Pietra Mianitija, Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Nikše Bareze, Peter Leonarda, Francesca Ciluffa itd. Također, uloge je ostvario uz najveća imena opernog svijeta poput Lea Nuccia, Placida Dominga, Ferrucia Furlanetta, Saioe Hernandez, Jorge de Leona i druge. Usavršavao se uz poznatije vokalne predagoge kao što su Stojan Stojanov, Luciana D’Intino, Marcelo Alvarez, Roberto de Candia, Giulio Zappa i Vincenzo Scalera.

Odgovori

Pin It on Pinterest