U Fažani održana tiskovna konferencija sa najavom manifestacije: “Ča ribari znaju”

Danas, 10.8.2022. u Staroj konobi u Fažani održana je tiskovna konferencija s najavom manifestacije „Ča ribari znaju“.

Tiskovnoj konferenciji prisustvovali su:

  • Ana Žužić, LAGUR Istarska batana
  • Melita Peroković, direktorica TZO Fažana
  • Natali Palko Zirdum, direktorica TZO Ližnjan
  • Bojan Skočilić, JK Brioni, Fažana
  • Predrag Bilić, PŠRD Sardela
  • Sanel Berbić, Stara  konoba, Fažana

Projekt Ča ribari znaju održava se s ciljem očuvanja i valorizacije ribolovne tradicije Fažane. Njegova je dugoročna svrha promicanje održivog razvoja ribarstva, povećanje konkurentnosti ribara te njihovo povezivanje s lokalnim ugostiteljima, prijenos znanja i vještina mlađim generacijama te podizanje svijesti o zaštiti okoliša. Kroz aktivnosti projekta mladi, lokalno stanovništvo i turisti usvajaju specifična znanja i vještine vezane uz tradicionalno ribarstvo, a potiče se i konzumacija plave ribe kao iznimno nutritivne namirnice uz pripremu na tradicionalan i suvremeni način.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 164.180,78 kn, od čega  je 131.792,45 kn  osigurano bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Razdoblje provedbe projekta  je od travnja 2022. do listopada 2022.

Prijavljeni partneri u projektu:

Turistička zajednica Općine Fažana – nositelj/glavni projektni partner

Turistička zajednica Općine Ližnjan – projektni partner

Jedriličarski klub „Brioni“ – projektni partner

Program:

13.8.2022.

8:00   Turnir u pecanju

19:30 Batana Cup – revijalno veslanje batanama

20:00 Kreativna radionica izrade batana

Poziv fažanskom stolu – gastro radionica jela od sardela

Ližnjanski Brodet kup

Vremenska kapsula ribarske tradicije

Ribolov pod feralima

Glazbeni program: Klapa Kastav & Erik Balija ; Duo Melody

14.8.2022.

20:00 Vremenska kapsula ribarske tradicije

Škola soljenja sardela – izbor i proglašenje pobjednika

Fažanski izazov u mreži jedne tradicije – radionice Male ribarske akademije Sardela

Tradicija fažanske brodogradnje

  • Radionica kalafatiranja
  • Prikaz izvlačenja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla

More će nam reći hvala – radionice o zaštiti okoliša i zaštiti morskih vrsta

Glazbeni program: Klapa Šufit

Aktivnosti Projekta:

  • Turnir u pecanju: Ova aktivnost je završni čin proljetne Škole pecanja te  u njoj  sudjeluju polaznici koji će na Turniru demonstrirati usvojena znanja i  vještine. Svaki od sudionika dobit će diplomu. Voditelj Škole pecanja i Turnira u pecanju: Senad Hukić
  • Batana kup: fažansku luku još uvijek krase i drvene batane. Revijalnim veslanjem duž fažanske rive pokazat će se umijeće veslanja, neizostavne vještine svakog ribara.

Obzirom da su originalne batane bile i na jedra, na jednu batanu TZ Fažane montirat ćemo u suradnji s JK Brioni jarbol i jedra.

  • Kreativna radionica izrade batana: batana je od davnina poznato drveno plovilo ravnog dna koje je pogodno za plovidbu plitkim morskim obalama. Nekada se batanom plovilo uz pomoć vesla i jedra, a danas je moguće vidjeti i koju s izvanbrodskim motorom. Oduvijek je bila spona maritimne baštine i lokalnog načina življenja. Polaznici radionice će se moći okušati  u izradi malih maketa batana. Voditelj radionice: Denis Verbanac
  • Poziv fažanskom stolu – gastro radionica jela od sardela: povezanost čovjeka i mora ostavila je traga i na fažanskoj gastronomiji sve do današnjeg dana. Sardela – poznata zdrava plava riba Jadrana, oduvijek je bila čest ulov u fažanskim mrežama te je i neizostavan dio lokalne gastro ponude. Poslužuje se kao slana, marinirana, na savor, s gradela…načina može biti bezbroj. Polaznici radionice moći će naučiti kako se filetira i marinira sardela te kako se pripremaju jela na bazi sardela, a u posebno tiskanoj brošuri može se pronaći više recepata sa sardelama na tradicionalan i suvremen način. Voditelji radionica: Stara konoba, Ana Maria Toffetti, Marina Orlić i Nadia Rabar
  • Ližnjanski Brodet kup: jedna od pobjedničkih ekipa Brodet kupa održanog na Ribarskoj noći u Ližnjanu na manifestaciji Ča ribari znaju će skuhati brodet po svojoj recepturi te ga podijeliti posjetiteljima. Uz to, pomoću gastro brošure recepata natjecateljskih brodeta ližnjanskog  Brodet kupa educirat će ih o sastojcima i načinu kuhanja ovog tradicionalnog morskog jela. Aktivnost TZO Ližnjan
  • Vremenska kapsula ribarske tradicije: more i ribarstvo kreirali su način života u Fažani od davnina. Ribarska povijest Fažane bit će izložena u prostoru putem tematskih vremenskih kapsula od kojih će svaka prikazivati jedno značajno razdoblje putem plakata, specifičnih predmeta i scenskog prikaza. Prikazat će se rimski period, rad ribarske bratovštine, rad tvornice soljenja sardela iz krajem 19. st., rad brodogradilišta u Fažani iz prve polovice 20. st., rad ribarske zadruge E. Chersin iz 20. st. te prikaz aktivnosti Male ribarske akademije Sardela iz 21. st.
  • Ribolov pod feralima: vrijedi iskušati i tradicionalni noćni ribolov „iz ruke” kakav je na ovim prostorima poznat stotinama godina. Kaže se kako najbolje ribe grizu noću, a tajna je u strpljivosti i uvježbanoj tehnici. Noćni je ribolov specifičan po mnogočemu – od vrste koje se noću love do alata koji se koriste. Uz upotrebu ferala ribu nije trebalo tražiti, jer je riba privučena svjetlom sama dolazila. Ribolov pod feralima će se održati u suradnji s PŠRD Sardela i JK Brioni, Fažana koji će demonstrirati tradiciju ribarenja ostima pod  svjetlom ferala u fažanskoj luci.
  • Škola soljenja sardela: fažanska tradicija u ribarstvu vidljiva je kroz lokalni identitet mjesta vezan uz ribarenje i preradu/konzerviranje sardela, ribarsku tradiciju i kulturu života ribarskog mjesta. Tradicionalni način konzerviranja sardela, tj. soljenje  bio je najprisutniji početkom prošlog stoljeća kada je tu djelovala Tvornica za soljenje sardela, a sastavni je dio i današnjeg  lokalnog načina života. Prepoznajući važnost za očuvanjem te tradicije i valorizacije plave ribe kao kvalitetne namirnice, u organizaciji Budimira Žižovića i TZ Fažane održava  se Škola soljenja u dva dijela. 30.4.2022. četrdeset ekipa s 89 polaznika pod vodstvom ribara-mentora, posolilo je sardele i dobilo upute  kako se brinuti o njima tijekom sljedeća tri mjeseca te će  te iste limenke na ovoj manifestaciji otvariti. Žiri će ocijeniti njihovu kvalitetu (ocjenjuje se miris, okus i konzistencija posoljenih sardela te njihova prezentacija na tanjuru) i nagraditi najbolje slane sardele fažanske rive u 2022. godini.
  • Fažanski izazov u mreži jedne tradicije – radionice Male ribarske akademije Sardela: svoje bogato znanje i iskustvo o tradicionalnim načinima ribolova, alatima i tehnikama ribari-mentori prenose polaznicima radionica Akademije i posjetiteljima manifestacije. Polaznici moraju savladati izradu mornarskih čvorova, krpanje i pravljenje mreža, osnovno znanje o  ješkama i priboru za  pecanje, soljenje sardela, pravljenje parangala i punjenje igala za pravljenje mreža. Fažanski ribara: Angelo Rabar, Blaž Piton, Jasna Duimovich, Emiliano Filipić, Marina Orlić, Nini Orlić, Lučana Debeljuh, Sergio Duimovich, Fabrizio Valente, Čedo Kostešić
  • Tradicija fažanske brodogradnje: s obzirom na brojnost ribarskih brodova, u Fažani se razvila i djelatnost za njihovu izgradnju i popravak. Na prostoru do današnjeg lukobrana, nalazili su  navozi za brodogradilište koje za vrijeme kraljevine Italije dobiva nove vlasnike (tri brata), a naziv brodogradilišta bio je „Mario Delltin“. Djelatnost brodogradilišta bila je ponajprije okrenuta remontu i popravcima drvenih brodica.Nakon II. svjetskog rata ostali su spust i vitlo za izvlačenje i spuštanje brodica u more. Brodogradilište je preuzela Uprava otočja Brijuna i šezdesetih godina ga prepušta brodogradilištu „Crvena zvijezda“, koja seli brodogradnju u Pulu.

Brodice, osim što ih je trebalo znati napraviti, bilo je potrebno i održavati te se jedan  od najstarijih, ujedno i najtežih zanata vezan uz održavanje broda naziva kalafatiranje, a majstor se nazivao kalafat. Za kalafatiranje postoje i posebni alat i materijali za zaptivanje rasušene oplate drvene barke. To su drveni bat, široka dlijeta i štupa koja se batom i dlijetom utuče u pukotine između letvi oplate broda i tako ga čini nepropusnim za more. Na radionici kalafatiranja prikazat će se proces popravka batane.

Drvene brodice su se zbog održavanja izvlačile iz mora na način  da su se kolica na koja bi barka u moru doplovila, konopom povlačila po spustu za izvlačenje barki. Za potrebe nekadašnjeg brodogradilišta, još u vrijeme Austro-Ugarske nabavljeno je vitlo na kojem i danas stoji natpis „MASCHINEN FABRIK  WIEN, C. LEUTELT X. B. HIMBERGER STR.43“. Koristilo se i u vrijeme brodogradilišta Crvena zvijezda te do 80.-ih godina 20. st. za potrebe lokalnog stanovništva.

Zajedničkim naporom TZ Fažana, JK Brioni, PŠRD Sardela i Bravarije Modrušan, vitlo je obnovljeno  i 5.7.2022. godine vraćen  na svoje originalno mjesto te će  se na manifestaciji Ča ribari znaju prikazati način izvlačenja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla.

  • More će nam reći hvala – radionice o zaštiti okoliša i zaštiti morskih vrsta: Posjetitelji će se moći informirati o zaštićenim vrstama Jadranskog mora – glavatoj želvi, dobrom dupinu, plemenitoj periskoj, prstacu i konjiću dugokljuniću (morskom konjiću), sudjelovati u igri „Pogodi tko sam“ gdje će morati pogoditi o kojoj se morskoj vrsti radi. Također, u posebno tiskanoj brošuri može se pronaći više savjeta kako čuvati okoliš.

Odgovori

Pin It on Pinterest