Grožnjan pod okriljem Hrvatske glazbene mladeži: centar umjetničke izvrsnosti

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu kroz kolovoz i rujan pripremio je sadržajima bogat program za mlade talentirane umjetnike, a publiku očekuju jedinstvene koncertne večeri i ozračje koje će ih bezrezervno nadahnuti.

Jedan od tih programa je 52. Ljetna međunarodna pijanistička škola koja je ove godine okupila više od 40 pijanista iz cijeloga svijeta. Publika će 23. kolovoza od 18 sati uživati u pijanističkom maratonu kada će sudionici škole pokazati svoja usvojena znanja. Mentori mladih sudionika su profesori Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitski, Danijel Oto i Katarina Krpan koja je ujedno i voditeljica Ljetne međunarodne pijanističke škole.


Počasni predavači Ljetne međunarodne pijanističke škole su profesorica Manana Kandelaki, profesori emeritusi Vladimir Krpan i Arbo Valdma koji su ostavili poseban trag u Grožnjanu tijekom proteklih pedeset godina. Profesor emeritus Krpan je ujedno bio počasni gost predavač i tijekom ovogodišnje škole.

„Naš Centar u Grožnjanu postao je osnovicom kulturne sinteze najrazličitijih stvaralačkih disciplina prepoznat od najprestižnijih umjetničkih institucija kao i umjetnika svjetskog glasa diljem svijeta što Hrvatsku plasira na top ljestvice zemalja koje multidisciplinarno pristupaju edukaciji mlađih naraštaja. Grožnjan je pod okriljem Hrvatske glazbene mladeži i u suradnji s nizom institucija i renomiranih glazbenika postao međunarodni prostor integralne humanosti stvaran s maštom i ljubavlju te centar umjetničke izvrsnosti.“ – istaknula je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica Hrvatske glazbene mladeži. Dodala je kako je mladim umjetnicima iskustvo u Grožnjanu poticaj i inspiracija te nezaboravno iskustvo koje doprinosi njihovom razvoju.   

U ovaj pitoreskni istarski gradić dolaze i Međunarodni orkestar mladih saksofonista – ADA, a održat će se i seminari za rog, obou, klarinet i saksofon. Zagrebački glumački studio i ove će godine održati ljetni seminar u Grožnjanu kao što to čini više od tri desetljeća. Andrej Vajevec svih ovih godina prenosi generacijama glumaca u široj regiji glumačku metodu nastalu iz metode Stanislavskog, koju je Lee Strasberg popularizirao u cijelom svijetu, a po ovoj metodi učili su Al Pacino, Robert De Niro, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Marilyn Monroe… U vođenju ovogodišnjeg seminara pridružit će mu se voditelj Zagrebačkog glumačkog studija glumac Zvonko Novosel koji je samostalno vodio radionice 2020. i 2021. godine.

Cantus Junior Grožnjan, radionica suvremene glazbe pod vodstvom Berislava Šipuša, namijenjena je mladim glazbenicima i instrumentalistima koji žele započeti suradnju s „Cantus Junior Ansamblom“, te upoznati hrvatsku suvremenu glazbu. Ansambl će biti sastavljen od sljedećih instrumenata: flauta, oboa, klarinet / bas klarinet, fagot, rog, udaraljke (1), klavir, violina (2), viola, violončelo i kontrabas.

Operni studio je radionica opernog pjevanja kojoj je cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača, a organizira se u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu održat će se seminar “Točke susreta: idealno mjesto”.

Radionicu će održati i JMI (Juenesses Musicales International), najveća međunarodna kulturna mreža za mlade i glazbu, koja okuplja organizacije iz 55 zemalja svijeta. HGM je članica JMI-a, a njezin Centar u  Grožnjanu djeluje kao prvi i jedini međunarodni kamp ovog tipa u sklopu JMI-a. Završnica ovoljetnih druženja u Grožnjanu proteći će kroz gostovanje i rad CEMAN orkestra koji su u Centru boravili i 2018. godine.

Programe HGM-a u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Glazbena škola u Varaždinu, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Euro-Unit, Yamaha, Eudora, Art Hill, Ford, Atlantic grupa, Alca, Coca-Cola, Profil Klett, Darovi Rocus, Tehnoline Telekom, Thomastik-Infeld, Valamar, San Rocco, Adriatic Holidays, Viessman, Credo centar, Mirage Granito Ceramico, Marčeta vina i drugi. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnoj stranici.

Program Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu

15. 08. – 24. 08. 2022.
LJETNA PIJANISTIČKA ŠKOLA
Katarina Krpan /HR/
Dragomir Bratić /RS/
Konstantin Krasnitsky /BLR/
Danijel Oto /HR/
posebni gost: Manana Kandelaki /GE/

24. 08. – 28. 08. 2022.
ADA- međunarodni orkestar mladih saksofonista

24. 08. – 30. 08. 2022.
ROG
Palma Szilagyi /HU/
Hrvoje Pintarić /HR/

28. 08. – 03. 09. 2022.
ZAGREBAČKI GLUMAČKI STUDIO

25. 08. – 01. 09. 2022.
OBOA, KLARINET
Dario Golčić /HR/
Marko Zavišić /HR/

28. 08. – 02. 09. 2022.
SAKSOFON
Tomislav Žužak /HR/

01. 09. –06. 09. 2022.
CANTUS JUNIOR GROŽNJAN
RADIONICA SUVREMENE GLAZBE

Berislav Šipuš /HR/

02. – 11. 09. 2022.
AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ZAGREBU
“Točke susreta: idealno mjesto”
Ida Loher, doc. art. Maja Rožman /HR/

03. 09. – 07. 09. 2022.
OPERNI STUDIO

Akademija za umjetnost i kulturu Osijek
Berislav Jerković /HR/

07. 09 – 11.09. 2022.

JEUNESSES MUSICALES INTERNATIONAL

17. 09 – 24. 09. 2022.
CEMAN Orkestar

Odgovori

Pin It on Pinterest