Alejandro Córdova nastupio u magičnom ambijentu Svetog Justa

Meksički gitarist Alejandro Córdova priuštio je publici u četvrtak navečer, 25. kolovoza, nezaboravno glazbeno iskustvo u magičnom ambijentu dvorišta crkve svetog Justa u Galižani. Maestro Córdova predstavio je tijekom sat vremena presjek europske i latinoameričke glazbe, pokrivajući vremenski period od baroka do suvremenih djela za klasičnu gitaru.

Tako je, među ostalima, izveo sugestivnu “Chacone” J. S. Bacha, upečatljivu “2 Barcarolles” francuskog gitarista i skladatelja Francisa Kleynjans te intrigantnu “La Catedral” paragvajskog gitariste Augustína Barriosa. Virtuoznost i energičnost pokazao je pred kraj odsviravši “Rocksoul Suite” E. H. Lunagomeza, meksičkog skladatelja kojeg je Córdova predstavio kao dobrog prijatelja i vrhunskog gitaristu. Ni ovaj koncert nije mogao bez nadaleko poznate i opijajuće “Asturias” Isaaca Albeniza, koja je postala svojevrsni znak prepoznatljivosti Alejandra Córdove, jednog od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou.

Njegov jedinstveni stil bazira se na tehničkoj kontroli, darovitosti, ravnoteži, mirnoći, virtuoznosti, muzikalnosti te na senzibilitetu i iskustvu koje je stekao kao izvođač klasične glazbe na međunarodnoj sceni. Sve to prepoznaje i publika pa je gromkim aplauzima glazbenika dvaput uspješno pozvala na bis.

Maestro Córdova se, uz studij gitare u rodnom Meksiku, usavršavao u Pordenoneu, na Akademiji za gitaru “Francisco Tarrega”, a magistrirao je na konzervatoriju “Jacopo Tomadini” u Udinama. Dobitnik je više od 30 međunarodnih nagrada, među kojima se i prestižnu Prva nagrada na Međunarodnom natjecanju “Francisco Tárrega”, najstarijem natjecanju u Europi. Snimio je tri nosača zvuka za Adlib music, Contrastes Records i Naxos. Uz koncertnu djelatnost diljem svijeta, ima i višegodišnje iskustvo u podučavanju. Vanjski je suradnik na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

Program u Galižani najavili su i odjavili Nikola Škoko i zamjenica gradonačelnika Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja. Škoko je podsjetio da je Alejandro Córdova nastupio lani u Vodnjanu, a nada se da će Grad Vodnjan-Dignano, koji organizira ovaj koncert u sklopu Vodnjanskog ljeta 2022, vrhunskog gitaristu ugostiti i sljedeće ljeto – u Peroju.

Dvorište Svetog Justa, najstarije galižanske crkve, u četvrtak se iznova pokazalo kao idealni prostor za manje intimnije događaje i kulturno-umjetničke manifestacije na otvorenom. Odličnu je ocjenu već dobio za izložbu prostorne instalacije “Puž” Rina Banka u srpnju, u sklopu festivala L’arte dei bumbari, a s Alejandrom Córdovom postavljeni su i dobri temelji za daljnje glazbene večeri u ovom ambijentu.

Odgovori

Pin It on Pinterest