Potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje Talijanske osnovne škole u Novigradu

U Novigradu je jučer održano svečano potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole-Scuola elementare Italiana, Novigrad-Cittanova, projekt vrijedan oko 20 milijuna kuna. Sporazum su potpisali istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije-Unione Italiana Marin Corva, predsjednik Talijanske unije-Unione Italiana Maurizio Tremul i vršiteljica dužnosti ravnateljice Talijanske osnovne škole-Scuola elementare Italiana, Novigrad-Cittanova Eva Fernetich.

Župan Miletić prisjetio se 7. veljače i svog službenog posjeta Gradu Novigradu tijekom kojeg je bilo govora upravo o ovome projektu. Izrazio je zadovoljstvo što je došao trenutak potpisivanja Sporazuma, a nakon čega će uslijediti pokretanje postupka javne nabave za izvođača radova.

„U kontekstu demokratskih kretanja u državi, držim da su ovo slatki izazovi kad treba osigurati novi prostor za dječje vrtiće ili za naše škole. Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada matičnih i područnih škola. Županija je osnivač i ove škole, ali bez vaše pomoći izgradnju školske zgrade bilo bi teško realizirati jer su, kao što znamo, proračunske mogućnosti ograničene. Zato, moje zahvale idu Gradu Novigradu, Talijanskoj uniji i Republici Hrvatskoj, te našem saborskom zastupniku i potpredsjedniku Hrvatskog sabora Furiju Radinu. Ovo je primjer našeg zajedništva, a podsjetit ću da je i po sličnom principu, u tijeku projekt rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci” u Bujama“, kazao je župan i dodao:

„Drago mi je što se kod ovog projekta, kao što je rekao i arhitekt, vodi računa o zelenoj tranziciji, posebno kad znamo koliko su porasle cijene energenata, što je veliki udar za naše ustanove bilo da govorimo o onima u zdravstvu, socijali, školstvu ili u kulturi“.

Prema riječima gradonačelnika Milosa, za Grad Novigrad je ovo povijesni trenutak jer nakon 42 godine dobiva svoju talijansku školu.

„Dugi niz godina je trajala priprema i sada napokon imamo osigurana sredstva za realizaciju projekta, a izgradnjom školske zgrade, prema najvišim standardima, osigurat će se prostor za oko osamdeset učenica i učenika. Obrazovanje i djeca su nam na prvome mjestu, a ovaj projekt je naročito značajan za naše sugrađane iz redova talijanske nacionalne zajednice“, rekao je gradonačelnik, koji vjeruje da će u novu školu djeca krenuti od iduće jeseni.

Maurizio Tremul je pozdravio sve prisutne u ime Talijanske unije, cijele Talijanske zajednice iz Hrvatske i Slovenije, te Furija Radina. Naglasio je važnost koju Talijanska unija pridaje školstvu, što potvrđuju ogromna financijska sredstva uložena u proteklih 30 godina u područje obrazovanja Slovenije, a  posebice Hrvatske. 

„Nije važno samo investirati u infrastrukturu, već i u kadrove te kvalitetu obrazovanja, što je Unija činila, a i nastavit će jer su mladi naša budućnost“, rekao je Tremul.

Marin Corva podsjetio je na dugotrajan put i cijeli niz aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma te je i on naglasio važnost koju Talijanska unija daje obrazovanju.

Ovo je, dodao je Corva, još jedan u nizu projekata, koji Vlada Republike Italije realizira i financira preko Talijanske Unije, izvan granica Italije. I on se osvrnuo na ulogu Furija Radina, koji se izborio za 7,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, iz sredstava predviđenih za strateške projekte nacionalnih manjina.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Hrvatska sudjeluje, dakle, sa 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija s desetak milijuna, Grad Novigrad s milijun kuna, a ostalo će financirati Istarska županija. Grad Novigrad ustupa besplatno zemljište te će izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

TOŠ Novigrad-Cittanova trenutno nema svoju školsku zgradu, već se nastava održava u dijelu školske zgrade Osnovne škole Rivarela Novigrad, u kojoj učenici i osoblje djeluju u vrlo ograničenim prostornim uvjetima.

Planirana lokacija izgradnje nove školske zgrade je u neposrednoj blizini OŠ Rivarela i školskog igrališta. Glavnim projektom predviđena je ukupna neto korisna površina škole od 1.440, odnosno ukupna bruto površina od 1.704 četvornih metara. Novom zgradom osigurat će se prostor za rad u jednoj smjeni s ukupno 8 razrednih odjela, četiri učionice razredne nastave te pet učionica odnosno kabineta za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, ali i drugi popratni prostori poput biblioteke, višenamjenskog prostora, zbornice, ureda, kuhinje i blagovaone, sanitarija i servisnih prostorija.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i zamjenica župana Jessica Acquavita, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova Vivijana Fakin, te predstavnici Zajednice Talijana Novigrad- Comunita’ degli Italiani Cittanova.

Odgovori

Pin It on Pinterest