Predstavljen bogat program Visualia festivala

Na danas održanoj konferenciji za medije u prostoru ECPD UPEACE –  Europskog centra za mir i razvoj u Puli najavljen je bogat program Visualia Festivala koji se ove godine održava od 15. do 17. rujna.

Predstavnicima medija obratili su se Marko Bolković, direktor festivala, u ime Grada Pule pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin i Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednica grada Pule.

Nakon dvogodišnje stanke Visualia festival se vraća na ulice grada Pule i to ove godine od 15. do 17. rujna. Osmo festivalsko izdanje obuhvatit će 11 lokacija starogradske jezgre u Puli na kojima će se moći pogledati dvadesetak instalacija u domeni svjetlosne umjetnosti. “Pozivamo sve ljubitelje našeg Visualia festivala da dođu na otvorenje u četvrtak, 15. rujna točno u 20 sati na Trg Portarata. Nakon formalnog otvorenja, uvodimo vas u drugu dimenziju – u dimenziju Visualia festival jer se kreće u razgledavanje gradom predvođeno svjetlosnim performansom španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta- „Giant Babies“,” naglasio je Bolković i uputio poziv svim ljubiteljima svjetlosne umjetnosti koji se jednostavno ne može odbiti. Naglasio je kako je jako sretan što se festival vraća u punom sjaju, baš onako kao što je bio prije stanke. Organizatori festivala – Udruga Sonitus, izazove uvijek nalaze u primjenjivanju novih tehnologija, novih mjesta, novih umjetnika te izradu vrlo zanimljivih instalacija, stoga vjerujemo da će biti ovo predivan festival za sve dobne skupine posjetitelja.

Direktorica Turstičke zajednice grada Pule dodala je da se festival ipak na neki način održao I tijekom pandemijskog razdoblja, ali u manjem obimu kako bi se festivalski duh održao do prvog post-covid izdanja. Tijekom tih zadnjih izdanja staza pulskog maratona prolazila je uz neke od instalacija Visualia festivala. “Ove godine nastavljamo u punom sjaju i bit će puno gostujućih umjetnika, no važno je naglasiti da je ljepota ovog festivala zapravo u našim lokalne snage, kreativce, umjetnike, kratori predivnih svjetlosnih i drugih instalacija.  Naše snage su i sami organizatori koji sve to znaju osmisliti, organizirati, odabrati te postaviti da bi brojna publika mogla u svemu tome uživati. Nadamo se samo dobrom vremenu te vjerujem da će odaziv domaće i inozemne publike biti izvrstan,” naglasila je Cinkopan Korotaj.

Ispred Grada Pule čestitke je uputila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin koja je istaknula važnost ovog festival za grad jer Pulu stavlja na posebnu mapu svjetskih gradova svjetla te je i to jedan važan detalj odnosno manifestacija po čemu je Pula prepoznatljiva u svijetu. “Vjerujem da će ovo biti festival u punom sjaju te pozivam sve građane i posjetitelje da dođu i uživaju u programu koji će sigurno biti jedinstven,” dodala je Popović Sterpin.

Brojni su program koji će vas očarati, a još jedan svjetlosni performans naziva „Pegasus“ počet će u petak u 20:30 na trgu Forum koji će također nakon koreografije krenuti u svjetlosnu šetnju gradom.

Ne propustite svjetlosnu animaciju koja će se održati na zvoniku katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije kroz sva tri festivalska dana. Španjolski kolektiv VMP te njihove interaktivne instalacije „Tower climb“ donose priliku za dvoboj snage, brzine i spretnosti između posjetitelja u kojem je zabava zagarantirana. Po prvi put, ove godine program je, s jednom instalacijom, s čvrstog tla zakoračio na morsku površinu pored Riječkog gata gdje će mađarski dvojac Koros Design postaviti velike svjetlosne lopoče. Bolković je dodao da tijekom organizacije festival uvijek dio programa posvete najmlađima: “Kao i svake godine, i ove smo se pobrinuli za najmlađe. U festivalskoj chill zoni- Titovom parku Zemlja zabave će kroz sva tri dana osigurati red zabave, plesa i edukacije. Svojim školicama, napuhancima i animacijama osigurat će da svako dijete ode kući s osmjehom na licu. Petkom i subotom od 20:30 u tome će im pomoći lokalne akrobatske snage Cirkus Nit sa svojim performansom „Enchanted Forest“ koji će mališane, a i ostale posjetitelje, zasigurno očarati čarobnom pričom o vilinskoj borbi satkanoj od plesa na svili, igre s vatrom i  mnogih drugih vratolomija naših spretnih svilaša i svilarica.” Četvrtak i petak od 21:30 na Forumu termin je rezerviran za video mappinge. U četvrtak za prijavitelje javnog poziva, a u petak za trilogiju „Phaneron“ Jeana Samboleca i pobjednike javnog poziva iz 2019. godine; umjetničkog kolektiva VPM s 3D video mappingom „Inner Light“. Osim projekcija na Forumu, na Kaštelu će se, u intervalima od 15 minuta, u razdoblju od 20 sati do ponoć prikazivati 2D video mapping lokalnog umjetnika Undertoon naziva „Pola Romana“.

Uz sve gore navedene lokacije Portarata, Park Grada Graza, Kandlerova ulica, Uspon sv. Teodora, Park kralja Petra Krešimira IV. i Carrarina ulica bit će upotpunjene prekrasnim svjetlosnim instalacijama umjetnika iz cijele Europe.

Odgovori

Pin It on Pinterest