Važni noviteti u pulskim osnovnim školama!

U Komunalnoj palači 7. rujna 2022. godine predstavljene su nove aktivnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade uz početak školske godine koje su najavile zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, izv. prof. dr.sc. Marina Diković i doc. dr. sc. Marlena Plavšić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

„Ove školske godine kao jedini grad u Istarskoj županiji uvodimo besplatne higijenske uloške u sve osnovne škole. U proračunu Grada Pule osigurali smo sredstva za to u iznosu od 69.000,00 kn, po uzoru na Grad Varaždin“, najavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te skrenula pozornost na menstrualno siromaštvo koje se u posljednje vrijeme vrlo često spominje u javnom prostoru.

Krajem 2020. godine objavljeno je prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj kojeg je provela udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiterkrajem 2020. godine putem online upitnika. Istraživanje, u kojemu su sudjelovale 6084 ispitanice, pokazalo je da oko deset posto osoba koje menstruiraju u Republici Hrvatskoj ne može si priuštiti adekvatne i higijenske potrepštine za menstruaciju.

Provedeno istraživanje ukazuje na nekoliko ključnih problema s kojima se susreću osobe koje menstruiraju, a to su menstrualni sram i stid, nerazumijevanje i osuđivanje okoline, nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene, nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština,  nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije, izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

„Važno je reći kako su naše osnovne škole i do sada bile „osjetljive“ po tom pitanju pa je većina škola imala malu količinu uložaka u svojim računovodstvima, no u trenutku potrebe, djevojke su trebale doći i zatražiti. Sada je u planu postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama, i naravno besplatni“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Među srednjim škola koje su uvele besplatne higijenske uloške ili tampone za svoje učenice u Istarskoj županiji su Srednja škola Vladimir Gortan u Bujama, Srednja škola Buzet i Gimnazija Pula.

Jednako važna novost za obrazovni sustav u gradu Puli je uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole kojima je osnivač Grad Pula.

„Posebno mi je zadovoljstvo što ove školske godine naši učenici u petom razredu osnovne škole mogu izabrati građanski odgoj kao izvan nastavnu aktivnost. U sklopu ovoga predmeta obrađivat će se niz tema od toga kako funkcionira lokalna zajednica, kako funkcionira država, društveno odgovorno ponašanje, teme vezane uz obitelj, ekološke teme, volontiranje, uključenost u lokalnu zajednicu. U proračunu Grada Pule osigurana su sredstva za udžbenike u iznosu od 222.571,00 kn,  a  provedena je i edukacija za nastavnike koji će provoditi građanski odgoj“, najavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Temelj za građanski odgoj i obrazovanje uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom  i civilnim društvom, te je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima. Priručnici Učenik građanin preuzeti su od Grada Rijeke te su prevedeni i na talijanski jezik. Sam građanski odgoj koncipiran je tako da se provodi 70 sati kroz cijelu nastavnu godinu, po dva sata tjedno, s time da se jedan sat odnosi na terensku nastavu.

“Do sada je samo Osnovna škola Šijana putem projekta Istarske županije provodila građanski odgoj u školi i njihov je projekt uspješno odrađivan te smo dobili samo pozitivne reakcije. U petak je završila edukacija za profesore koju su provodile profesorice Marina Diković i Marlena Plavšić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Edukaciju u Osnovnoj školi Veli Vrh pohađala su po dva profesora iz svake osnovne škole”, rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, naglasivši da će se tijekom rujna znati točan broj zainteresiranih učenika koji bi pohađali građanski odgoj.

Marina Diković i Marlena Plavšić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli govorile su o provedenim edukacijama učitelja te o temama koje će se obrađivati u sklopu građanskog odgoja. Kao izvan nastavna aktivnost, građanski odgoj se neće ocjenjivati u školama već se samo pratiti napredak učenika. 

Ovaj će predmet pomoći učenicima da dodatnim znanjem postanu odgovorni i aktivni članovi društva koji će moći donositi promišljene odluke, da steknu građanske kompetencije, spremiti ih za ono što ih čeka u životu i osnažiti ih.

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. rujna, najavljene su prigodne aktivnosti kojima će se obilježiti. U Osnovnoj školi Veli Vrh postavljena je izložba Počeci hrvatske pismenosti – glagoljica, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula proglasit će se ljetni najčitatelji u 13:30 sati, koji su se birali u 4 kategorije: predškolci, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i srednjoškolci. U popodnevnim satima održat će se književni susret Tri pjesnička glasa pred Knjižnicom Veruda. Gošće će biti Nives Franić, Nensi Pereša Licul te Bogdana Trivak.

Odgovori

Pin It on Pinterest