Čarolija festivala svjetla u Puli – Visualia 2022.

Bio je ovo čaroban vikend u Puli usprkos ne baš povoljnim vremenskim prilikama. Osmo festivalsko izdanje Visualia Festivala u organizaciji Udruge Sonitus održano je na ukupno 11 lokacija starogradske jezgre u Puli na kojima se moglo pogledati dvadesetak instalacija u domeni svjetlosne umjetnosti. U programu je bilo prekrasnih svjetlosnih instalacija, 2D i 3D mapinga, svjetlosnih performansi i interaktivnih programa. Ljepotu svih dijelova programa mogu dočarati fotografije koje ovog puta donosimo u većem broju.

Iz programa izdvajamo svjetlosni performans naziva „Pegasus“ koji je održan na trgu Forum, a zatim krenuo u svjetlosnu šetnju gradom. Održana je i svjetlosna animacija na zvoniku katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Španjolski kolektiv VMP te njihove interaktivne instalacije „Tower climb“ omogućili su priliku za dvoboj snage, brzine i spretnosti između posjetitelja uz puno zabave i smijeha. Po prvi put, ove godine program je, s jednom instalacijom, s čvrstog tla zakoračio na morsku površinu pored Riječkog gata gdje je mađarski dvojac Koros Design postavio velike svjetlosne lopoče. Za vikend su u tome pomogle i lokalne akrobatske snage Cirkus Nit sa svojim performansom „Enchanted Forest“. Oni su mališane, a i ostale posjetitelje, očarali pričom o vilinskoj borbi satkanoj od plesa na svili, igre s vatrom i  mnogih drugih vratolomija spretnih akrobata. Na festivalu moglo se uživati u trilogiji „Phaneron“ Jeana Samboleca i pobjednike javnog poziva iz 2019. godine; umjetničkog kolektiva VPM s 3D video mappingom „Inner Light“. Imali smo priliku uživati u djelu pobjednice ovogodišnjeg javnog poziva za video mapping projekcije – Ukrajinke  Kurbas Production s 3D video mappingom Immersive Defence. Osim projekcija na Forumu, na Kaštelu se, u intervalima prikazivao 2D video mapping lokalnog umjetnika Undertoon naziva „Pola Romana“. Uži gradski centar bio je doslovno jedna čarobna priča upotpunjena prekrasnim svjetlosnim instalacijama umjetnika iz cijele Europe.

Sve navedeno bilo je moguće uz neizostavne partnere: Turističku zajednicu grada Pule, Grad Pulu i Istarsku županiju, Arena Hospitality Group, Veslački klub “Istra”, Ivanu i Nemanju Vicković, Zajednicu tehničke kulture, Europski centar za mir i razvoj, zatim Pula Parking, Pula Promet te ostale gradske službe.

Direktor festivala Marko Bolkovć istaknuo je: „Ne mogu opisati zadovoljstvo što smo se vratili nakon dvije godine! I uz sve loše prognoze te zahlađenje, jako sam zadovoljan s posjećenošću te komentarima koje smo dobili. Od same organizacije, gdje se moram još jednom zahvaliti svim svojim suradnicima, partnerima, umjetnicima, prijateljima, do publike koja je poslala toliko poruka pohvala, zahvala i fotografija, to nam daje vjetar u leđa da odmah sada krenemo planirati sljedeći Visualia Festival.”

Bilo je ovo doista posebno izdanje festivala koji se izborilo s vremenom te su održana dva dana prepuna ljepote festivala koji je ujedno i prvi festival svjetla u Hrvatskoj i široj regiji.

Uz veliku podršku Turističke zajednice grada Pule, manifestacija postiže vrlo dobre rezultate u posjećenosti i atraktivnosti te je svake godine izazov upravo realizirati još posebniju Visualiju.

Direktorica turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj naglasila je važnost ovog događaja: „Moram reći da sam nakon dvije godine pauze jako zadovoljna ovogodišnjim Visualia Festivalom. Prvo smo mislili da će sve dane padati kiša, ali su se četvrtak i subota na kraju uspješno realizirali. Oba dana je bila zabilježena velika posjećenost kako domaćih tako i inozemnih gostiju koji su imali priliku uživati u raznim instalacijama na puno lokacija raspoređenih po cijelom gradu. Bilo je dosta gostiju koji su došli samo zbog festivala, a u subotu i oni koji su pratili trkače te sami trkači Pula Marathona. Vjerujem da je ovo jedan dobar spoj manifestacija koje dovode goste i pružaju jedan novi doživljaj Pule.”

Odgovori

Pin It on Pinterest