Puštanjem crnih balona obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU Istarska

Za nasilje nema opravdanja te pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć

Danas je u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojim se građane Pule i Istarske županije željelo podsjetiti na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom  Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Centralni događaj prigodnog obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bio je tradicionalni mimohod u organizaciji Sigurne kuće Istre, koji je krenuo u 12 sati s Foruma, Ulicom Sergijevaca do Portarate, tijekom kojeg su glumci kazališta Forum održavali kratke performanse, simbolično prikazujući scene nasilja zaklonjeni bijelim maskama. U mimohodu su sudjelovali predstavnici Policijske uprave istarske, načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić, gradonačelnik  Pule Filip Zoričić, predstavnici udruga, učenici i brojni građani, koji su nosili crne balone i transparente s porukama, a potom je na  trgu Portarata uslijedio umjetnički program u izvedbi plesne skupine Ab Original te predstavljanje projekta ”Lily” od strane glumaca kazališta Forum čitanjem potresnih priča o nasilju pod nazivom ”Progovor”.

Projekt Lily je nacionalni multimodularni preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, koji je usmjeren na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama, odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti. Projekt sadrži brojne komponente i provodi se sustavno – od edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva, do niza kampanja kojima je cilj na svim razinama podizati svijest o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu.

Manifestacija je završila puštanjem u zrak crnih balona, koji simbolično predstavljaju sve žene koje su na području Hrvatske ubili njihovi nasilni partneri.

Na području Policijske uprave istarske u posljednjih 25 godina, odnosno od 1997. do 2021. godine, ubijeno je 26 žena, a njih 20 usmrtile su bliske osobe. Ove godine ubijene su tri žene i sve tri bile su žrtve bliskih osoba. U najvećem broju slučajeva utvrđeno je kako su žene usmrtili njihovi bračni ili izvanbračni partneri.

Prošle godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 121 kazneno djelo nasilja u obitelji, počinjeno na štetu osoba ženskog spola, dok je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano 117 takvih kaznenih djela. Što se tiče prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, prošle godine utvrđeno je 225 prekršaja, od čega su u 194 slučaja počinitelji bili muškarci. U prvih osam mjeseci ove godine utvrđen je 131 takav prekršaj, a u 103 slučaja počinitelji su bili muškarci. Riječ je o slučajevima koji su prijavljeni policiji, no kolika je točna brojka ovakvih događaja još uvijek ostaje nepoznanica, obzirom velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika.

Za nasilje nema opravdanja! Nasilje prema ženama spada u najteže oblike rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava.  Nasilje može pogoditi sve žene, bez obzira na dob, obrazovanje, socijalni status, kulturu ili socijalnu orijentaciju! 

Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, da prijave nasilje: pozivom na broj 192, e-mailom na: policija@mup.hr ili mobilnom aplikacijom policije za e-dojave!

Odgovori

Pin It on Pinterest