Škola za odgoj i obrazovanje Pula pobjednik je ovogodišnjeg Lova na filantropsko blago Pule 

Učenici osnovnih škola Kaštanjer, Veli vrh, Tone Peruška, Monte Zaro, Centar, Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola i Škole za odgoj i obrazovanje Pula danas su ulicama grada Pule tražili filantropsko blago.  Naime, bio je to sada već tradicionalni događaj obilježavanja Tjedna filantropije pod nazivom „Lov na  filantropsko blago Pule“ kada se učenici, prateći filantropsku mapu kreću od točke do točke, odnosno  mjesta koja obilježavaju neko dobro djelo, mjesta na kojima je neki dobročinitelj ili dobročiniteljica 

(filantrop) u povijesti napravio neko dobro djelo, pomogao, donirao, skupljao donacije. Grad Pula ima  cijeli niz takvih primjera, a objedinjeni su u tzv. Pulsku filantropsku priču. 

Svake godine Zaklada Istra-Fondazione Istria poziva škole da se prijave za sudjelovanje te da učenici  kroz pripremu i učenje o pulskim filantropima steknu znanja i saznaju informacije o povijesti svoga  grada. Škole su bile zadužene da u rujnu kroz online kviz, likovne ili literarne radove, a od ove godine i  video uratke, odaberu učenike od 5. do 8. razreda koji će sudjelovati u Lovu i predstavljati svoju školu. 

Lov na filantropsko blago interaktivni je događaj kojim djeca uče izvan učionice, na terenu, kroz  kretanje, zabavu, igru, smijeh i druženje, a tema može pokriti i upotpuniti predmete od povijesti,  geografije, likovnog, ali i hrvatskog jezika, s obzirom na to da obuhvaća više područja objedinjenih u  povijesno kulturnu baštinu, odnosno zavičajnost. 

Zahvaljujući pravim pulskim filantropima, Teatru Naranča, djeca su na svakoj točci pronašla filantropa  ili filantropkinju koji su im ispričali ponešto o sebi i o svojim dobrim djelima te postavili pitanja i  zagonetke o sebi na koje su djeca trebala točno odgovoriti. Za svaki točan odgovor, djeca su dobila  novčić. Skupljanjem novčića djeca su u Arenu donijela 1000 kn te je pobjednička ekipa imala priliku  odlučiti kojoj udruzi žele donirati prikupljena sredstva. Naime, sve ekipe su trebale istražiti djelovanje  udruga i upoznati se sa radom nekoliko udruga te odlučiti kojoj udruzi bi donirali sredstva u slučaju da  pobjede. Smisao toga je poticanje djece na pomaganje u svojoj zajednici kroz doniranje udrugama.  

Konačni cilj bila je pulska Arena u kojoj su se sve ekipe okupile i okrijepile te je zapravo nakon toga tek  krenula prava utrka. Sve ekipe su od puzzli trebale složiti riječ. Jednom kad su sve riječi bile složene,  bilo je potrebno od njih složiti rečenicu koja je ove godine glasila: „Filantropija je svako malo dobro  djelo koje činiš da bi usrećio druge“. Ove godine najbrža ekipa u slaganju rečenice bila je ekipa iz Škole  za odgoj i obrazovanje Pula, a udruga kojoj su poželjeli donirati sredstva je udruga „Naš San Njihov  Osmijeh“ jer oni pomažu siromašnima. 

Zaklada Istra-Fondazione Istria je zahvaljujući brojnim donatorima osigurala vrijedne nagrade za  pobjedničku ekipu, a svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanje i vrećicu s prigodnim darovima. 

Odgovori

Pin It on Pinterest