Održana konferencija Zeleni okvir za plavi Jadran

U Rovinju je 27. rujna održana konferencija Zeleni okvir za plavi Jadran u organizaciji Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i HGK – Županijske komore Pula. Konferencija je održana u sklopu projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma. Tijekom dva panela sudionici su nastojali ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti prema Pariškom sporazumu i Agendi 2030. Sukladno “modelu četverostruke ovojnice”  konferencija je povezala ugledne dionike iz akademske zajednice, javnog sektora, civilnog društva i realnog sektora te na taj način učinkovito i konkretno doprinijela ostvarenju zadanog cilja.

Moderatorica prvog panela pod nazivom Održivo korištenje morskih resursa bila je Dorina Tikvicki, urednica na HRT-u, a sudionici Jelena Šobat, načelnica u Ministarstvu turizma i sporta, Florijan Veneruzzo, voditelj lučko komecijalnih poslova u Lučkoj upravi Pula, dr. sc. Milena Mičić, direktorica Aquarium Pula d.o.o., dr. sc. Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli te dr.sc. Ljiljana Iveša s Instituta Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora Rovinj.

Sudionici su nastojali približiti ekološke utjecaje obalnog i morskog turizma na Jadranskom moru s konkretnim terenskim iskustvima i primjerima dobre prakse. Klimatske promjene utječu na more na tri glavna načina – razina mora se diže, te ono postaje kiselije i toplije. „U Jadranskom moru najvidljivija posljedica klimatskih promjena jest povišena temperatura mora, koja mijenja cijeli ekosustav. Sjeverni Jadran oduvijek je bio najhladniji zaljev u Sredozemnom moru, a neki ga zato nazivaju i Malim Atlantikom. No u zadnjih 60 godina temperatura se povisila za 1,8 stupnjeva Celzijusa, što je donijelo mnoge promjene”, istaknuo je dr. sc. Neven Iveša.

Drugi panel naziva Poduzetništvo u turizmu – valorizacija kroz pustolovne aktivnosti moderirao je dr. sc. Iveša, a sudionici su bili Bruno Kostelić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša pri Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije, Sandro Dujmović iz Nacionalnog parka Brijuni, Tihana Čurović vlasnica tvrtke Metta Float, Goran Bilić iz ACI Marine Rovinj, Jagoda Danevski vlasnica tvrtke Pula Diving i Katarina Lovrečić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.  Zaključeno je kako turizam uvelike ovisi o kvaliteti prirodnih ekosustava, ali istovremeno snažno pridonosi njihovu iscrpljivanju i krhkosti čime ugrožava vlastitu održivost. Valja stoga dodatno osnažiti svijest najšire javnosti te aktivno uključiti lokalnu zajednicu.  Jednako tako sudionici su se složili kako je upravo edukacija bitan element daljnje senzibilizacije donositelja politika, dionika u turizmu, institucionalnih aktera, civilnog društva kao i svih relevantnih pratećih industrija. Istaknuto je kako se mehanizmi upravljanja među i unutar sektora turizma trebaju poboljšati kako bi se omogućilo pravilno planiranje, praćenje i regulacija.

Konferencija je bila idealna prigoda za umrežavanje i strateško povezivanje partnera i sektorskih stručnjaka u konkretnim projektima o kojima se razgovaralo. Time se regionalni centar KLIK Pula pozicionirao kao generator razvoja ideja, inovacija i izvrsnosti u sektoru. Težnje u turizmu s naglaskom na održivo korištenje morskih resursa danas su aktualnije no ikada ranije pa je stoga iznimno vrijedan događaj kojim se u našoj iznimno osjetljivoj i vršno opterećenoj turističkoj sredini, izravno doprinosi promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu.

Odgovori

Pin It on Pinterest