Dani otvorenih vrata cijepljenja protiv HPV-a!

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se tijekom listopada bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Savjetovalištima za spolno zdravlje Istarske županije, pri školskoj medicini, od 15 do 17 sati:

  • Poreč, Pazin, Rovinj i Labin – ponedjeljkom,
  • Pula – ponedjeljkom i utorkom,
  • Vodnjan (prostor patronaže u Domu zdravlja Vodnjan) srijedom,
  • Buje – utorkom,
  • Buzet – četvrtkom.

Cijepi se devetvalentnim cijepivom Gardasil 9. Cijepljenje protiv HPV-a je preporučljivo djevojčicama i djevojakama, dječacima i mladićima u osmom razredu osnovne škole i mladima do 25 godina starosti radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

U navedenim terminima svi zainteresirani mogu se savjetovati s liječnikom specijalistom školske i adolescentne medicine o cijepljenju protiv HPV-a, ali i zatražiti savjet i pomoć u vezi spolnog zdravlja.

Kontakt osoba je Daniela Beaković za davanje izjava mob. 099 617 30 99, e-mail: porec_skolska@zzjziz.hr.

Voditeljica Službe:

Daniela Beaković, dr.med., spec. školske medicine, v.r.

Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Može uzrokovati rak vrata maternice kod žena, a povezan je i s rakom rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinomom muškog spolnog uda (penisa), odnosno kod oba spola karcinomom čmara (anusa) te rakom grla. HPV 16 i HPV 18 su najčešći “visokorizični” tipovi, a uzrokuju oko 70 % slučajeva raka vrata maternice

Cijepljenje protiv HPV-a  – cijepljenje protiv raka

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i dječaka preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Deveterovalentno cjepivo štiti od 90 i više % premalignih lezija povezanih s HPV tipovima 16,18, 31, 33, 45, 52 i 58 te štiti od neonkogenih tipova 6 i 11 (uzročnici spolnih bradavica). Cijepljenje protiv HPV-a  jedino je cijepljenje protiv raka.

Eliminacija raka vrata maternice

Rak vrata maternice i njegovi predstadiji su drugi vodeći rak kod žena dobi 30-49 godina (iza raka dojke).Također od raka vrata maternice umre godišnje 9 žena, što znači da je HPV zarazna bolest od koje umire najviše osoba u Istarskoj županiji. 

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u svibnju 2018. na globalnu koordiniranu akciju za eliminaciju raka vrata maternice  u stanovništvu do 2030.g. – cijepljenjem protiv HPV infekcije i redovitim ginekološkim pregledima (HPV i Papa test).

Odgovori

Pin It on Pinterest