Renato Baretić predstavlja novi roman “Zadnja ruka”

Gradska knjižnica i čitaonica Pula u Mjesecu hrvatske knjige, u sklopu programa Knjižnica u gostima, organizira predstavljanje posljednjeg romana Renata Baretića „Zadnja ruka“. Književni susret održat će se u srijedu 19. listopada 2022. u 18 sati u Dvorani Arheološkog muzeja Istre u Puli. Moderatorica susreta je Jasna Perković Milosavljević.

O autoru:

Renato Baretić rođen je u Zagrebu 1963. godine. Od 1983.  živi isključivo od pisanja, pretežno kao novinar u brojnim hrvatskim i stranim medijima, romanopisac, pjesnik, sastavljač pitanja za kvizove, predavač kreativnog pisanja, televizijski i filmski scenarist, (ko)autor tekstova za kazališne predstave.

Njegovo najznačajnije djelo „Osmi povjerenik“ (2003.) ekranizirano je i uprizoreno na sceni HNK Split. Objavio je zbirke pjesama „Riječi iz džepova“ (1998.) i „Kome ćemo slati razglednice“ (2005.) i romane „Pričaj mi o njoj“ (2006.) i „Hotel Grand“ (2008.). Djela su mu prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik.

Bio je suosnivač i prvih deset godina umjetnički direktor Pričigina, festivala pričanja priča u Splitu, gdje je stalno nastanjen od 1996.

U novom romanu Renato Baretić u središte postavlja priznatog pisca Zvonka Filda. Zvonkove trenutke sreće prekida razvod, kronična spisateljska i financijska kriza, ali i likovi iz njegovih priča koji su uskočili u njegovu zbilju zahtijevajući da ih dovrši. Momenti zbilje i fikcije međusobno se isprepliću, a njegovi likovi mijenjaju taktike ne bi li ga na taj način pomaknuli iz stanja rezignacije. Od Filda se očekuje zadnja ruka, dovršavanje i zaokruživanje i njih i sebe.

Odgovori

Pin It on Pinterest