Održan sastanak s predstavnicima Koordinacije županijskih Savjeta mladih RH

U sjedištu Istarske županije, u Pazinu, danas je održan radni sastanak s predstavnicima Koordinacije županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske u sklopu kontinuiranih posjeta svim županijama. Na sastanku su, uz župana Miletića, sudjelovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac te pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, u čijoj su nadležnosti i mladi Tea Batel.

Ispred Koordinacije na sastanku su sudjelovali Glavni tajnik Marijo Rajič, međunarodna tajnica Koordinacije Barbara Kasalo te predsjednik Savjeta mladih Brodsko-posavske županije Josip Juričić. Teme sastanka, koji je iniciran od strane Koordinacije, bile su usmjerene ka zajedničkim aktivnostima u Hrvatskoj zajednici županija, kao i aktivnostima vezanima za buduće projekte same Koordinacije.

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo susretom s predstavnicima Koordinacije županijskih Savjeta mladih RH te je istaknuo da je potrebno dodatno motivirati mlade da se uključe u javni život svojih sredina, što vidi kao izazov jer današnje generacije po tom pitanju pokazuju manji interes za društvenim angažmanom. Odgovarajući na pitanje što on vidi kao najvećim problemom mladih u Istri, župan je rekao da je to rješavanje stambenog pitanja budući da su cijene nekretnina izuzetno visoke. Rješenje vidi u definiranju javnih zona za gradnju stanova za mlade, po povoljnijim uvjetima, na građevinskim zemljištima u vlasništvu općina i gradova. Spomenuo je i da je, dok je bio gradonačelnikom Pule, proveden javni natječaj za sufinanciranje kamata za stambene kredite za mlade.

Nadalje, kao dobar projekt koji je usmjeren između ostalog i na mlade, župan Miletić je izdvojio izgradnju i uspostavu poduzetničkog centra Coworking Pula, kojeg provodi Istarska razvojna agencija – IDA, a partner je i Grad Pula.

Pročelnica Batel je predstavila aktivnosti koje su vezane za mlade, a koje nadležni Odjel provodi kontinuirano. Predstavila je Akcijski plan za mlade Istarske županije 2022.-2025., kao i koncept i cilj Dana mladih Istarske županije, koji je nedavno održan u Novigradu.

„Iznimno nam je važna suradnja sa svim razinama vlasti, odnosno tijelima koja se bave mladima. Suradnju sa samom Koordinacijom uspostavili smo na Danu mladih Istarske županije na kojoj je predstavnik Koordinacije predstavio njihov rad i djelovanje. Sigurna sam da ćemo kroz zajedničke projekte i zajedničko djelovanje osnažiti mlade, poticati dijalog s mladima, te poboljšati njihov život na području naše županije“, zaključila je pročelnica Batel.

Istaknuto je i da Istarska županija potiče osnivanje centara za mlade na području Istre pa je tako prije par mjeseci osnovan Centra za mlade u gradu Poreču, a u fazi osnivanja je i onaj u gradu Rovinju.

Glavni tajnik Koordinacije Rajič na tu je funkciju stupio prije nekih sedam mjeseci, a dosadašnji rad je ocijenio kao plodonosnim, posebice u pogledu susreta s hrvatskim županima i poticanjem županija koje do sada nisu imali Savjete mladih, da ih i konstituiraju. Kao budući projekt najavio je okupljanje svih župana i svih čelnika županijskih Savjeta mladih kako bi se zajednički nastavilo s osmišljavanjem i provođenjem politika za mlade.

Svi prisutni su se složili da je ovaj sastanak početak, odnosno nastavak kvalitetne suradnje, kao i razmjena primjera dobrih praksi, a sve s ciljem poboljšanja položaja mladih u društvu.

Odgovori

Pin It on Pinterest