Završen je projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod

Završen je projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod u kojem su partneri bili Grad Pula-Pola, Turistička zajednica grada Pule te Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navaledell´Istria. U sklopu projekta realizirane su brojne aktivnosti kao što su: izgrađen je lift za pristup Kaštelu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre koji je omogućio lakši pristup turistima treće životne dobi ali i svima ostalima, izvedeni su brojni građevinski radovi na zaštiti i prilagodbi prostora u samoj utvrdi Kaštel, uređena je suvenirnica, provedene su aktivnosti važne za promociju i marketing projekta, od izrade vizualnog identiteta projekta do web stranicama 4 jezika (https://www.pulafortcenter.com/hr), promotivnih materijala, suvenira, informativnih letaka koji donose više informacija o povezanosti Zerrostrase s liftom te u konačnici s Kaštelom.

Gradonačelnik Grada Pula – Pola osvrnuo se u svojoj izjavi na važnost graditeljske i kulturne baštine kojom Pula obiluje: “Graditeljska baština i kulturna tradicija važan su temelj na kojima Pula i danas živi te nedjeljivi dio oblikovanja jedinstvenog identiteta i šarma današnjeg grada. Svaki korak u očuvanju tih vrijednosti ukazuje da ih znamo cijeniti i da brinemo o svemu što nam je ostavljeno u naslijeđe. Ovaj projekt upravo je dokaz takve brige ali i dokaz da znamo valorizirati, oplemeniti i prilagoditi kulturnu baštinu potrebama modernog čovjeka. To je, smatramo, dobar pristup koji i nadalje treba razvijati u nadolazećim projektima zaštite i očuvanja kulturne baštine. Kulturnu baštinu nužno je očuvati no ne manje važno i koristiti njene iznimne resurse stavljajući ih u funkciju kako bi bili jedan od ključnih generatora razvoja.”

U projektu je naglašena i edukativna nota te važnost informiranja javnosti. Tako je tijekom projekta održana edukacija turističkih vodiča o novom turističkom proizvodu, a projekt je promoviran u Zagrebu, Trstu, Ljubljani i Opatiji. Angažirani su animatori/promotori projekta i atrakcija u sklopu istog, održane predstave i koncerti s ciljem promocije turističkog proizvoda Pulskog fortifikacijskog sustava. U gostima su bili i inozemni novinari te blogeri, a otvorena je i izložba pod nazivom “Fortifikacijski sustav Pule”.

“Projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod ostvaren je kao i planirano, a polučio je rezultate i veće od planiranog. Ne samo u smislu povećanja broja posjetitelja već i u smislu povećanog interesa za posjetu te oduševljenjem s liftom i izložbom. Na svim održanim prezentacijama sudionici su sa zanimanjem pratili što se realiziralo, a prisutni novinari izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku posjetiti isti. Kroz promociju koja se odradila do sada i kroz onu koju će Turistička zajednica nastaviti i nakon završetka projekta, Pula fort centar će biti sve vidljiviji i prepoznat na tržištima koja gravitiraju Puli,” istaknula je dorektorica TZG Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria sudjeluje, kao projektni partner na projektu ITU mehanizma kojega je nositelj Grad Pula, ispunio je sve projektne ciljeve i zadatke, a sama izložba na Kaštelu zapravo je vrhunac ovoga projekta koji će nastavljati približavati svima veličanstvenost ovog atraktivnog fortifikacijskog sustava.

Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria naglasio je: “Danas možemo reći da su ispunjena naša očekivanja s kojima smo ušli u projekt. Tu, prije svega, mislim na činjenicu da je izvedenim građevinskim radovima sanacije i zaštite riješen dobar dio infrastrukturnih potreba. Da ih samo ukratko spomenem: saniran je most na ulazu u Muzej čime su ojačani njegova nosivost i izdržljivost,                      sanacijom krova istočne kortine i uređenjem izložbenih prostorija dobiveni su novi kvalitetni izložbeni prostori,                              uređen je prostor za ugostiteljski punkt, uređen je i značajno proširen sanitarni čvor, uređeni su tunelski prostor Zerostrasse, kao i međuetaža, tj. tunelski prostori ispod same utvrde, te su obje razine tunelskih prostorija dizalom povezane s Kaštelom. Tom povezanošću stvoren je prostor jedinstvene kulturno – turističke destinacije, uređen je Centralni upravljački sustav, u kojemu su objedinjena tehnološka rješenja video nadzora, protuprovalne zaštite, vatrodojave, novog sustava naplate i upravljanja dizalom, tako da možemo reći kako ova implementacija novih tehnoloških rješenja predstavlja spoj kulturno – povijesne baštine i moderne tehnologije. Omogućena je realizacija kvalitetne multimedijske izložbe na temu pulskih fortifikacija, koja će u sljedećim godinama predstavljati okosnicu izložbene ponude Muzeja.  Stvoreni su preduvjeti za značajnije dolaske grupa posjetitelja u pred i postsezoni, što je do sada bio najizraženiji problem, što se posjeta Muzeju tiče.”                                                

Dodatnom, novom i kvalitetnom ponudom na Kaštelu značajno se utjecalo na porast broja posjetitelja. Tako je Muzej u periodu od siječanja do rujna 2022. godine posjetilo nešto više od 166 000 posjetitelja. Za realizaciju ovolikog obima posla, bez sudjelovanja u projektu, bila bi potrebna desetljeća.  

Nadalje, važno je naglasiti uspješno kandidiranje na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema Programu sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje povremeno provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovorom o sufinanciranju provedbe  EU projekata osigurano je dodatnih 2.607.617,94 kuna bespovratnih sredstava iz Državnog proračuna, čime je postignut postotak sufinanciranja od gotovo 50%, u odnosu na početnih 39%.

Ukratko o Projektu:

Nositelj: Grad Pula-Pola: Upravni odjel za prostorno uređenje komunalni sustav i imovinu

Partneri:Turistička zajednica grada Pule, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria

Naziv projekta: „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“

Program: ITU mehanizam u sklopu specifičnog cilja “6c1 – Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine”

Implemetacijski period: 01.06.2019.-01.11.2022.

Vrijednost projekta: 23.277.260,22 kuna

Ukupna bespovratna sredstva za projekt: 9.000.000,00 kuna financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija

Ukupna bespovratna sredstva za projekt: 2.607.617,94 kune, financiranih iz Državnog proračuna, iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju već sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu EU projekta

Ovim projektom pokrenuti su kotačići prošlosti i aktiviran je ogroman potencijal kulturne baštine te je kroz ulaganje u održivo korištenje kulturnih dobara, povećana ponuda kulturnih i edukativnih sadržaja, posebice otvaranjem izložbe u najavi, na dobrobit prvenstveno svih stanovnika urbanog područja Pula, a i šire, te indirektnim utjecajem na održivi razvoj gospodarstva i turizma.

Kroz projektne aktivnosti razvidno je da se desila bitna promjena u  prostoru obuhvata projekta a sada se dešava promjena i u ponudi sadržaja, te će novostvoreno okruženje zasigurno dati dugo čekani vjetar u leđa za kreiranje novih doživljaja kulturne ponude, novih pratećih servisa i potpuno novog potencijala za materijalizaciju brojnih razvojnih mogućnosti u različitim sektorima od značaja za Urbano područje Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest