Riječki Triptih u Dnevnom boravku Rojca u Puli

U subotu 5. studenog, s početkom u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca održat će se intermedijalno događanje „Triptih“ koje se sastoji od izložbe crteža Emanuele Santini, performansa plesačice Martine Hrlić Rogić i koncerta grupe White on White (Marko Rogić).

Idejni cilj projekta „Triptih“ je upoznati širu javnost sa različitim umjetničkim procesima s naglaskom na kreativnost kao vrlo važnim emocionalnim i kognitivnim aspektom osobnosti i načinu na koji utječe na kulturu i društvo u cjelini. Vizualni (crteži), plesni (performans) i glazbeni (koncert) izričaji, koje ćemo imati prilike vidjeti, odraz su duhovne slobode pojedinca kroz kreativni proces koji omogućuje izraziti umjetnikova razmišljanja i na taj način se povezati sa svijetom oko nas.

Crteži Emanuele Santini, okupljeni pod radnim nazivom ‘Poziv na zamišljanje – Intro’, prikazuju početak veće cjeline crtačkih eksperimentalnih metoda u sinergiji s aktualnim doktorskim studijem kojeg autorica razvija pri Middlesex University u Londonu. Crteži istražuju način na koji umjetnikov nesvjesni kreativni proces stvaranja odabire slike iz vanjskog vizualnog svijeta i kako se one podudaraju s umjetnikovim unutarnjim svijetom mentalnih slika, misli i osjećaja. Proces crtanja umjetnica usko povezuje s pojmom Jungovog nesvjesnog i postavlja pitanja: kako je kreativni proces crtanja informiran od strane nesvjesnog ja? Kako nesvjesni procesi postaju svjesni unutar crtačkih praksi?

‘Crtački materijali i eksperimentalne tehnike koje koristim temelje se na ideji o crtežu kao iskustvu, jer podrazumijeva djelovanje psiholoških mehanizama umjetnika. Preuzevši C.G. Jung-ov koncept individuacije smatram da je isti primjenjiv i na kreativni proces crtanja. Proces stvaranja povezan je s preobražavajućom prirodom naše psihe, transformirajuće je naravi i ne može postojati bez tvorca/umjetnika. Umjetnici grade svoju kreativnu inteligenciju gledanja, razmišljanja i činjenja, ‘rastu’ sa/uz svoj umjetnički rad’ – rekla je autorica o svome radu.

O svome performansu ‘Jezik kože’ autorica i izvođačica Martina Hrlić Rogić kaže: „Koža je najveći organ našeg tijela. Koža čini 70% prašine u našem domaćinstvu. Kroz 28 dana promijenimo cijelu kožu. Koža pamti. Koža je isto značajna i sveprisutna metafora u hrvatskom jeziku sa širokim spektrom značenja. 20 frazema hrvatskog jezika vezanih uz kožu izvedenih u jednoj koži. U mojoj koži.“ Autor glazbe je Darko Terlević.

White on White je pseudonim za kantautorski rad Marka Rogića kojeg smo premijerno u Puli imali prilike slušati u Dnevnom boravku Rojca prije gotovo godinu dana. Riječ je prvenstveno o glazbi prožetoj autobiografskim motivima i lirikom sredovječnog života koju potpisuje Marko Rogić u glazbi i tekstu, dok produkciju, snimanje i aranžman potpisuje njegov stalni suradnik i kolega, riječki glazbenik i producent iz electro dua The Siids, Darko Terlević.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest