Obilježena 78. godišnjica bitke kod Kućibrega

Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je danas komemorativnom skupu kojim je obilježena 78. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”.

Nakon polaganja vijenaca, župan Miletić obratio se prisutnima naglasivši, između ostalog, da bitka kod Kućibrega predstavlja trajno opredjeljenje Hrvata, Slovenaca i Talijana za vrijednosti koje su se na ovome području branile i za koje su mnogi dali svoje živote.

„Borcima koji su tada hrabro i puno jačem neprijatelju pružili otpor, odajemo dužnu i zasluženu počast. Narodnooslobodilačka borba velikom požrtvovnošću i hrabrošću naših boraca pobijedila je sile zla. I današnja obljetnica je prilika da iznova podsjetimo da nam mir koji danas imamo nije poklonjen te da se za njega moralo izboriti oružjem. I ne samo mir, već i slobode i prava koje danas same po sebi podrazumijevamo – nisu nam  poklonjene. Zato nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa, poručio je istarski župan dodajući:

„I zato posebno boli kad iznova vidimo što se događa na europskom tlu i pritom naravno mislim da rat u Ukrajini. Ratni sukobi ostavljaju trajne posljedice, uzrokuju ljudsku patnju, a rane nikad ne zacijele u potpunosti. I kad vidimo da je mir krhak, moramo još snažnije zagovarati zajedništvo, prijateljstvo i suradnju. Meni ako županu je posebno važno da očuvamo stabilnost, dostignute standarde, ali i da, neumorno, nastavimo dalje raditi i stvarati još bolje uvjete života za svakog našeg građanina“.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja-Buie Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Izole Danilo Markočič, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.

Odgovori

Pin It on Pinterest