Potpisan Memorandum o suradnji između TZ Istarske županije i južnokorejskog Turističkog udruženja provincije Jeju

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas su istarski župan te predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Boris Miletić i predsjednik južnokorejskog Turističkog udruženja Posebne samoupravne provincije Jeju Dong Seok Boo potpisali Memorandum o razumijevanju o međusobnoj razmjeni i suradnji.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, župan Miletić je predstavio Istarsku županiju, posebno se osvrnuvši na turizam i ono što Istru čini poželjnom turističkom destinacijom, a to su bogata povijest, prirodne ljepote, kulturna baština, ali i vrhunska eno-gastronomija. U Istri se, kazao je župan, ostvaruje jedna trećinu ukupnog prihoda hrvatskog turizma. Također, naglasio je da, iako su regije Istra i Jeju na velikoj udaljenosti jedna od druge, imaju iste ciljeve za budućnost, a to su održivi razvoj turizma, napuštanje fosilnih goriva i okretanje obnovljivim izvorima energije.

Predsjednik južnokorejskog Turističkog udruženja izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, za koji smatra da je dobra prilika za promociju i razvoj turizam Istre i Jejua. Hrvatsku, a  posebno Istru doživljava kao jednu od najboljih turističkih destinacija u Europi. Poput Istre, kazao je, pokrajina Jeju s gotovo 700.000 stanovnika vrlo je popularna turistička destinacija koju na godišnjoj razini posjeti 15 milijuna turista.

Inače, Jeju je vulkanski otok koji se nalazi u Korejskom tjesnacu u Tihom oceanu, 130 km južno od Korejskog poluotoka te je najveći otok Južne Koreje i njegova najmanja pokrajina, koja uživa poseban autonomni status snažne samouprave od 1946. godine.

Memorandumom je uređen odnos zasnovan na povjerenju, suradnji i ravnopravnosti, a dvije strane usuglasile su da će poticati prijateljski ravnopravan i održivi razvoj, od obostrane koristi. U Memorandumu se navodi i da će dvije regije promicati razmjenu iskustva u turističkoj industriji redovnim ugovorima te redovnom komunikacijom razvijati turističke usluge i zajedničke marketinške strategije. Suradnja će obuhvaćati i nastojanja da se pokrenu čarter letovi kako bi se povećala obostrana dostupnost destinacija, razmjenu informacija o statistikama i trendovima povezanim s turizmom, kao i uspostavu sustava suradnje za međusobni razvoj.

Kruna je to suradnje koju je prije nekoliko godina pokrenuo veleposlanik Republike Hrvatske u Južnoj Koreji dr. sc. Damir Kušen. Uz navedeno, Turistička zajednica Istre je 2019. godine predstavila svoje gospodarsko-turističke potencijale na edukacijskoj radionici „Experience Croatia, Feel Slovenia“, u organizaciji Hrvatske i Slovenske turističke zajednice, namijenjenu turoperatorima i agencijama, koju je, među ostalima, posjetio i veleposlanik dr. sc. Kušen.

Odgovori

Pin It on Pinterest