U Pomeru otkriveni ostatci Antičke Ville!

U blizini ACI Marine u Pomeru otkriveni su odlično očuvani ostaci antičke vile, jedinstveni  na cijelom području Jadrana.  

Načelnik Općine Medulin sa suradnicima je obišao područje arheološkog nalazišta te  istaknuo kako cjelokupno područje Općine Medulin predstavlja izuzetnu, u značajnoj mjeri  očuvanu ambijentalnu vrijednost koja se čuva i štiti sveukupnim planskim rješenjima, od  kojih su osobito značajna brojna arheološka nalazišta na području cijele Općine. 

Antička vila u Pomeru u statusu je preventivne zaštite te je od konzervatora zatražena  izrada elaborata kojim će se definirati značaj arheološkog nalazišta, te način njegove  prezentacije i konzervacije.  

Sam smještaj ostataka antičke vile uz neposrednu blizinu ACI Marine Pomer i Autokampa  Pomer omogućio bi dostupnost arheoloških nalaza svim mještanima Općine Medulin, ali i  brojnim posjetiteljima Općine Medulin, te bi na taj način dodatno promovirali Općinu Medulin, Istarsku županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku, kao područje izrazito bogato  arheološkim lokalitetima iz razdoblja antike. 

Općina Medulin zainteresirana je za očuvanje i prezentaciju predmetnog arheološkog  lokaliteta, te će se u tom postupku zatražiti pomoć i mišljenje nadležnog konzervatorskog  odjela, zaključio je Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.  

Odgovori

Pin It on Pinterest