Davoru Komaru 23. titula prvaka Hrvatske!

U Đakovu je ovog vikenda održan KUP Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, pojedinačno. 

Član BKOSIŽ Davor Komar bez ijednog je poraza, sa skorom 20/3, osvojio 1. mjesto (zlato) i time  obranio svoj prošlogodišnji naslov, ali i na duže vrijeme ‘zabetonirao’ svoje prvo mjesto na Hrvatskoj  boćarskoj rang listi. Komaru je to ujedno i deveta zlatna titula sa hrvatskih KUP-ova u njegovoj sportskoj  karijeri i 23. ukupno (9 x pojedinačno prvak Hrvatske, 5 x u parovima i 9 x KUP Hrvatske pojedinačno), što  ga čini najtrofejnijim Hrvatskim boćarom svih vremena.

Član Kluba Zoran Peruško u svojoj BC1 izvrsnim utakmicama, stigao je do zaslužene bronce, 3. mjesta. 

Prvenstvo je održano u organizaciji Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom i Hrvatskog  paraolimpijskog odbora. 

O KLUBU
Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije ‘Istrijana’ (BKOSIŽ ‘ISTRIJANA’), je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno smo i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, sa osvojenih 208 pehara/medalja za 1, 2 i 3 mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od svog postojanja 2006. godine do 31.08.2022. 

U Pulu, Istru i Hrvatsku donijeli smo najveće međunarodne, Europske i Svjetske pehare i medalje ikada osvojene za Hrvatsku, a Klub je ‘dao’  i prvog i jedinog Hrvatskog paraboćara koji se ikada plasirao i nastupio na Paraolimpijskim igrama (Tokyo/Japan 2021. godine).

O BOĆANJU ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno – profesionalno ‘baviti’ isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).
Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; – BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), – BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), – BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), – BC4 (namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija… koji boćaju samostalno) i jednu ‘ne-paraolimpijsku’ kategoriju namijenjenu osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja. 

Odgovori

Pin It on Pinterest