28. Sajam knjige posvećen je Daši Drndić, a otvara ga László Krasznahorkai  

100 programa, 200 sudionika, 25.000 naslova i gotovo 300 nakladnika

U petak, 25. studenog mađarski književnik László Krasznahorkai otvorit će 28. Sa(n)jam knjige u Istri, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su uz direktoricu Sajma, Magdalenu Vodopija, glavnu organizatoricu, Slavicu Ćurković i voditelja prodaje, Denisa Brandeisa Fialu, sudjelovali i predstavnici pokrovitelja: Marko Klausberger, direktor Regionalnog centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke, Manuela Kraljević, članica Uprave i direktorica marketinga i prodaje Arena Hospitality Group i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule.  

 Otvaranje 28. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se tradicionalno u podne na ulazu u Dom hrvatskih branitelja – mjestu kojem se Sajam vratio i to upravo uz veliku temu Povratak. Na poznate stepenice ovoga će puta zakoračiti mađarski književnik, dobitnik Bookera, László Krasznahorkai – koji je usvijetu pisaca, nakladnika, prevoditelja, filmofila i onih čitatelja visokih standarda, nesumnjivo velika zvijezda.

Svečani uvod u 100 programa desetodnevnog festivala knjiga i autora vodit će pulska glumica Dijana Vidušin dok ćejazzritam ceremoniji u swing maniri 30-ih i 40-ih godina zadati Big Band Pula na čelu s Brankom Sterpinom. Protokol otvorenja svojim prisustvom uveličat će ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, a uz pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, istarskog župana Borisa Miletića te direktoricu Sajma Magdalenu Vodopija, koja je na press konferenciji izjavila:

Kada smo odlučili da će središnja tema biti Povratak, nismo znali da će nam se dogoditi i povratak u Dom hrvatskih branitelja. U svakom povratku ima, kako bi rekao jedan od naših gostiju Predrag Finci „i bola i radosti, zato je u svakom tako mnogo bolne radosti“. Upravo takve emocije obuzele su ekipu Sajma i svjesni smo da ne možemo naći ono što smo odlaskom ostavili, ovo može biti samo novi početak, a on je, mislim, više nego dobar. O Povratku, velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti sjajni autori: Boris Buden Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik , Amir Alagić i mnogi druge, a sve ih predvodi naš počasni gost László Krasznahorkai. No, u radu na programu jedna nam je autorica, čije su knjige i  veliki dio života obilježeni našom temom, stalno dolazila u misli i jako nedostajala. Zato smo Sajam i posvetili Daši Drndić.

Na koji način temu Povratak i Sajam vezujemo uz Dašu Drndić najbolje prikazuje obrazloženje Aljoše Pužara:  

Sajam posvećujemo europski priznatoj književnici istarskih korijena Daši Drndić, čiji su život i djelo bili obilježeni gradovima iz kojih je, voljno ili pod pritiskom, odlazila, u koje se, voljno ili pod pritiskom, doseljavala, te kojima se u djelu i životu vraćala. Dašin Beograd, Dašina Rijeka, Toronto, Rovinj, te mnogi drugi gradovi, od Berlina i Amsterdama do Pule, Umaga ili Gorice, mjesta koja su je primala, ponekad i odbacivala i s kojima je u svojoj moćnoj prozi i javnim istupima često debatirala. Daša je književnica koja je bila, a svojim djelom i trajno ostala, kritički i strog glas, glasna savjest naših poremećenih društava, ali i osoba čiji je dom bio utočište putnika, te čije su svakodnevne brige ali i književne stranice bile često usmjerene mladim snagama pred izazovom odrastanja, ljudima u nevolji, progonjenima i odbačenima, svima koje je velika povijest samljela i zaboravila i koji se nisu imali kamo vratiti. Njeni povratci bili su etički i politički moćni, iskreni i potresni. Želimo da se sjeta, melankolija pa i kič različitih konvencionalnih književnih povrataka, protrese moćnim duhom Daše Drndić i njene književnosti.

Odaziv izdavača jedan je od najvećih dosad: 280 nakladnika i gotovo 25.000 knjiga. Bogatstvo izbora ove godine leži i u dva posebna nacionalna štanda. Štand srpskih izdavača predstavit će knjige 30-ak izdavača Srbije. U njihovoj ponudi će se, naravno, pronaći i naslovi autora koji dolaze u Pulu, poput knjiga Slobodana Šijana, Srđana Karanovića, Nedeljka Dragića i Dragana Velikića, ali i brojni, u Hrvatskoj nedostupni, naslovi Daše Drndić. Suorganizator njihova dolaska je Srpsko nacionalno vijeće. Dogodit će se i do sada najbogatiji izbor talijanske knjige koja će biti smještena na čak dva štanda. Na jednom će se predstaviti tamošnji nakladnici za djecu, a na drugom oni što objavljuju prozu, poeziju i publicistiku, s posebnim naglaskom na knjige Piera Paola Pasolinija. Za talijansku knjigu posebno se pobrinula tršćanska knjižara Nero su Bianco posredstvom Zajednice Talijana Pula.

Na sajmovima je uobičajeno govoriti o popustima. Bit će ih naravno i kod nas, od 20 – 70%, a za ovaj veliki povratak različiti nakladnici su pripremili i posebne outlet ponude. Naša publika će primijetiti raznovrsnost ponude i raskošnu postavku knjiga za koju smo se posebno pobrinuli kolegica Lara Osman Grganja i ja, uz našu dugogodišnju suradnicu Vlatku Balinčić. Za ovu godinu smo osmislili i punkt Pisci potpisuju, gdje će svoje nove knjige potpisivati i autori izvan službenog programa, poput Damira Uzunovića ili Rajka Grlića. napomenuo je voditelj prodaje, Denis Brandeis Fiala.     

Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Plavi salon ponovno ćemo podrediti programima za naše mališane koji će nam i organizirano dolaziti iz pulskih škola i vrtića, neki i iz Rovinja i Rijeke. Uz svakodnevnu ‘Priču za laku noć’ Bake Librić, radionicama će se predstavljati različiti nakladnici. Svoj dan imat će Naklada Ljevak, Školska knjiga, Plantopija, Alfa i Mozaik knjiga. Vjerujem da će posebnu atmosferu stvoriti niz mladih hrvatskih ilustratorica i ilustratora koje ćemo, kada ne nastupaju u Hop-lektiri, susretati u holu DHB-a, koji će na tjedan dana postati njihovim pop-up umjetničkim ateljeom. Živo i multimedijalno bit će i na programu PULikulArne reforme uz zanimljive goste koji će srednjoškolcima književne klasike predstaviti na jedan sasvim drugačiji način. – naglasila je Slavica Ćurković, glavna organizatorica Sajma i kreatorica programa za djecu.

Izjavama su se nadovezali predstavnici pokrovitelja, bez kojih određene programe ove godine ne bi bilo moguće održati. Marko Klausberger, direktor Regionalnog centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke naglasio je da suradnja sa Sajmom traje više od deset godina i da je takva potpora, kao dio njihovog društveno odgovornog poslovanja, vrlo logična. Dometnuo je – Obzirom na velika imena koje organizatori najavljuju te sve novitete i premijere s domaće i regionalne scene, vjerujem kako će ovogodišnje izdanje zasigurno izazvati veliki interes javnosti, kakav i zaslužuje. Čestitam organizatorima što su u posljednje dvije godine unatoč svim izazovima uspjeli održati kontinuitet festivala i veseli me da smo, u skladu s ovogodišnjom temom – Povratak – ponovno u festivalskoj palači.  

Već dugi niz godine Arena Hospitality Group iskazuje potporu Sajmu knjige kao glavnom kulturnom događaju koji doprinosi imidžu grada i dodatnoj ponudi izvan sezone, kako navodi Manuela Kraljević, članica Uprave i direktorica marketinga i prodaje Arena Hospitality Group. Istaknula je i da će – Potpora AHG-a biti uobičajeno kroz smještaj u hotelu Park Plaza Histria za ugledne goste i sudionike sajma, ali i kroz financijsku donaciju koja ove godine ide u svrhu realizacije Čitateljske nagrade dr. Ivo Borovečki te organizacije programa Noć galerija.

Uz programe na Sajmu posebno će se, dakle, održati i Noć galerija u četiri različite galerije u staroj jezgri Pule uz četiri vrhunska europska autora: Maxa Neumanna, Timu Viljakainena, Mateja Povšea i Davidea Toffola.

Naša turistička zajednica prati Sajam gotovo od njegovih početaka. I sama činjenica da se ona danas nalazi u prostoru nekadašnje knjižare Mladost, koju je i Sajam koristio za jedno od svojih izdanja, možda je predodredila našu naklonjenost knjizi i simpatije koje gajimo prema pulskom Festivalu knjiga i autora. Drago mi je da smo ove godine i posebno uključeni u program “Noć galerija”. U jednoj večeri ćemo otvoriti četiri različite galerije i na taj način oživjeti staru jezgru Pule, izvući je iz njezine podsezonske pasivnosti. – nadovezala se direktorica Turističke zajednice, Sanja Cinkopan Korotaj.

28. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 25. studenog do 4. prosinca  Ove godine će se cijenjeni sajamski program Doručak s autorom ponovno moći pratiti i na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije, dugogodišnjim medijskim partnerom festivala. 

Odgovori

Pin It on Pinterest