Meso istarskog goveda – boškarina zaštićeno Oznakom izvornosti na razini EU

„Nakon Istarskog pršuta, Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Oznakom izvornosti na razini EU uspjeli smo zaštiti i Meso istarskog goveda – našeg boškarina! Na današnji dan je Europska komisija upisala Meso istarskog goveda – boškarina u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU“, kazao je istarski župan Boris Miletić na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o. Igor Merlić, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda Aldo Štifanić i voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva Edmondo Šuran.

„Oznakom izvornosti dobivamo na prepoznatljivosti istarskog goveda na tržištu; doprinosimo suzbijanju crnog tržišta mesa istarskog goveda, koji nažalost postoji; doprinosimo brendiranju naše autohtone pasmine, te stječemo bolji plasman i lakšu prodaju na velikom tržištu EU-a te stabilizaciju cijena. Boškarin je jedan od simbola naše Istre, a kroz povijest imao je jednu sasvim drugačiju ulogu, koja se prvenstveno odnosila  na teške poslove kako u poljoprivredi, tako u transportu. Modernizacijom poljoprivrede, uvođenjem strojeva i mehanizacijom, ovoj našoj pasmini je prijetilo izumiranje. Došlo je do toga, da je na području naše županije bilo svega stotinu grla. Bilo je potrebno više od 20 godina za obnavljanje broja grla tradicionalnog istarskog goveda, a on se danas uzgaja u gastronomske svrhe zahvaljujući Istarskoj županiji, koja je pokrenula nekoliko programa za zaštitu uzgoja boškarina zajedno s Agencijom za ruralni razvoj Istre“, rekao je župan dodajući da se time dodatno doprinijelo i atraktivnosti gastronomske ponude jer je Istra, osim po prirodnim ljepotama, suncu i moru, te bogatoj kulturnoj baštini, nadaleko poznata i po gastronomiji. Naime, upravo je ova potonja na drugome mjestu kao motiv odabira destinacije Istre za dolazak velikoj broja turista.

„Danas je meso istarskog goveda prepoznato u cijeloj Istri, ali i šire, a Oznakom izvornosti dobivamo na njegovoj dodatnoj zaštiti. Podsjetit ću i da je Europska komisija dodijelila priznanje „Best practice“ Agenciji za ruralni razvoj Istre za projekt očuvanja i valorizacije ugroženih autohtonih pasmina na nivou Europske unije“, zaključio je župan Miletić uputivši zahvale svima koji su sudjelovali u procesu dobivanje Oznake.

Direktor Merlić se osvrnuo na sam postupak zaštite: „Proteklih smo se godina namučili u zahtjevnom procesu, koji je trajao od 2015. Na samome početku smo se odlučili ići zajedno sa slovenskim partnerom – Kmetijskom zadrugom Agraria Koper, da spriječimo određene probleme koji su se dogodili prilikom certifikacije Istarskog pršuta. S obzirom da istarsko govedo obitava i u slovenskoj Istri, odlučili smo ići zajedno što je odužilo proces, ali na kraju je sve realizirano i s današnjim danom je upisana Oznaka izvornosti, čime se neizmjerno ponosimo. Na ovom sjajnom rezultatu čestitam svima, a posebno našim uzgajivačima“. 

Merlić je kazao i da je, u suradnji s Istarskom županijom, započet sličan proces zaštite istarske koze pa je tako napravljena štala za istarske jarčeve. U godinu dana je osigurano dvostruko povećanje broja istarskih koza, ali one su i dalje ugrožene.

U ime Saveza uzgajivača istarskog goveda, obratio se predsjednik Aldo Štifanić, koji se zahvalio Županiji, AZRRI-ju, te nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, koji je projekt i financijski podržao.

„Ponosan sam na to što smo napravili u posljednje 22-23 godine. Uzgoj ide u jako dobrom smjeru, povećava se broj grla i broj uzgajivača, a ova valorizacija će nam doprinijeti da lakše uzgajamo“, rekao je Štifanić.

Odgovori

Pin It on Pinterest