Radovi u knjižnici privode se kraju

Središnja knjižnica Gradska knjižnica i čitaonica Pula još uvijek je zatvorena za javnost zbog sanacije štete na cjelokupnom unutrašnjem prostoru, instalacijama, knjižničnoj građi, namještaju, opremi i ostalom inventaru nakon požara koji je buknuo 21. lipnja 2022. godine u noćnim satima na posudbenom odjelu.  Od tada traju opsežni i temeljiti radovi na uklanjanju štete, od saniranja elektroinstalacija, soboslikarskih radova, čišćenja inventara i cijelog knjižničnog fonda.

Tijekom ljetnih mjeseci trajali su radovi na sanaciji elektroinstalacija, izvršeni su poslovi čišćenja prostora i inventara od čađe, popravci i zamjena oštećene stolarije i IT opreme, a organizirana je i volonterska akcija čišćenja knjiga od čađe kojoj se odazvao velik broj građana i time pripomogao bržoj sanaciji. Čišćenje knjiga uz pomoć volontera je pri samome kraju, a procjenjuje se da je očišćeno oko 200.000 jedinca, pretežito knjiga. 

Tijekom rujna i listopada izvedeni su i zahtjevni soboslikarski radovi na posudbenom odjelu, odjelu beletristike, općeznanstvenom odjelu i odjelu za djecu i mlade. Soboslikarski radovi tekli su planiranom dinamikom i gotovo su pri kraju, ostaje još neplanirano i dodatno saniranje jednog dijela zida u suterenu koji je oštećen od vlage te zahtjeva duži postupak sanacije.

U tijeku su i radovi postavljanja novog linoleuma na odjelu beletristike i dječjem odjelu, a  planirani završetak radova je kraj studenoga čime će ujedno biti okončani najzahtjevniji radovi u prostorima namijenjenim za javnost.

Krajem studenoga i tijekom prve polovice prosinca planirano je vraćanje i spajanje očišćenih rasvjetnih tijela, montaža i postavljanje svih polica na odjele, vraćanje svih knjiga koje se nalaze u slobodnom pristupu na police, ostalog inventara na odjelima te završno ispitivanje ispravnosti električne instalacije i sustava zaštite.

Otvaranje Središnje knjižnice za korisnike koje se očekuje krajem godine. Do tada korisnicima su i dalje cjelodnevno na raspolaganju pulski ogranci, Dječja knjižnica u Smareglinoj ulici i Knjižnica Veruda u Banovčevoj ulici, te u jutarnjoj smjeni  Čitaonica Kluba umirovljenika Pula na Giardinima. Ogranci Knjižnica Vodnjan i Knjižnica Žminj za korisnike su otvoreni prema redovnom radnom vremenu.

Odgovori

Pin It on Pinterest