Posjet vatrogasaca i hitne pomoći OŠ Vidikovac kao dio predstavljanja stripa i slikovnice „Heroji svakodnevice“ EU projekta FIRESPILL

Vatrogasci i djelatnici hitne medicinske službe danas su sa svojim vozilima posjetili Osnovnu školu Vidikovac gdje su izveli pokaznu vježbu povodom predstavljanja stripa i slikovnice naziva „Heroji svakodnevice“, nastalih u sklopu EU projekta FIRESPILL kojeg provodi Istarska županija.

Nakon pozdrava ravnateljice škole Ane Bačić, o važnoj ulozi hitnih službi u svakodnevnom životu govorili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Pula Ivica Rojnić te predstavnik Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Dejan Martić. Zatim su strip i slikovnicu predstavili autori, Vjeran i Vibor Juhas iz obrta MASHINA studio i voditelj projekta FIRESPILL Bruno Kostelić.

Na ulazu u školu također je postavljena naljepnica s likovima hitnih službi iz stripa – vatrogascem i djelatnicom hitne medicinske službe, koji ukazuju na svoju ulogu, čime se bave te kako reagirati slučaju hitnoće. Slične naljepnice s likovima hitnih službi biti će postavljene u još tri pulske škole i četiri pulska vrtića, na Gradskom bazenu i Dječjoj knjižnici.

Cilj stripa i slikovnice je da se na zanimljiv način ciljnim skupinama i široj javnosti približi ideja o mogućnosti uključivanja građana u procese sprječavanja, ali i rješavanja interventnih situacija za koje postoji mogućnost da se dogode (ili su se već dogodile) na području primorskih županija Republike Hrvatske. Strip je uključio niz kriznih situacija poput rata u Ukrajini, potresa u Petrinji i Zagrebu, te onečišćenja mora na primjeru izlijevanja nafte u Raši 2018. godine, te prikazao zajednički rad i rješavanje tih kriza od strane hitnih službi.

Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije partner je na EU projektu FIRESPILL,  čiji je cilj unaprjeđenje djelotvornosti, spremnosti i povezanosti hitnih službi, osiguravanje povećane informiranosti stanovništva o mogućim posljedicama neželjenih događaja i educiranost za provođenje mjera samopomoći i uzajamne pomoći. Najznačajnije aktivnosti Istarske županije u ovom projektu su izgradnja vatrogasne brodice duljine od oko 9 metara prikladne za izvršavanje vatrogasnih i ostalih zadaća na moru, kao i nabava 500 metara zaštitnih brana i popratne opreme za sprječavanje širenja ugljikovodika i drugih onečišćujućih tvari uslijed neželjenih incidenata na moru i obali.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 120 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija za svoje aktivnosti ima osiguranih 6,9 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom u travnju 2020., a sve projektne aktivnosti planiraju se realizirati do kraja lipnja 2023. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest