Svečano otvoren ISTRAVIRGIN, 16. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Foto: Filip Bahun

Uz službeno otvorenje na kojem su prisustvovali maslinari, uljari, renomirani kuhari te brojni visoki uzvanici, otvoreno je šesnaesto izdanje dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se od 25. do 27. studenog pod novim imenom ISTRAVIRGIN, na novoj lokaciji – u prostorima stare škole koja odiše tradicijom i naglašava kako se upravo u Vodnjanu generacijama njeguje uzgoj maslina. Uz brojne zanimljivosti, predavače, prezentacije i masterclassove, Vodnjan na tri dana postaje središte maslinarskog svijeta.

Festival zelenog zlata u srcu Istre

„Čestitam svima na organizaciji, a osobito našim izlagačima i svim proizvođačima ovog vrijednog proizvoda koji nije samo proizvod, već je i povijest i kultura i tradicija i jedna od najbitnijih odrednica našeg mediteranskog duha. Želim čestitati proizvođačima u cijeloj Hrvatskoj, a osobito ovdje u Istarskoj županiji na uspjesima koji ostvaruju najviše proteklih godina i ti uspjesi ih s pravom svrstavaju ne više u sam vrh, nego na prvo mjesto po kvaliteti svjetske proizvodnje“, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

„Istra sigurno ima puno simbola, ali jedan od simbola je sigurno naša istarska maslina. I ako smo po nečemu prepoznati u svijetu, ako netko našu regiju na najbolji način može promovirati, to su upravo maslinari i proizvođači maslinovog ulja“, naglasio je istarski župan Boris Miletić. Gradonačelnik Grada Vodnjana-Dignano Edi Pastrovicchio istaknuo je kako su istarski, pa tako i vodnjanski maslinari ove godine bili suočeni s brojnim izazovima poput restrikcije vode i velike suše, ali su ipak, zahvaljujući trudu, proizveli visokokvalitetni proizvod. „Istra je sjedište maslinarstva, a ovih je dana Vodnjan njen glavni grad. Na temeljima duge tradicije i na dobrom glasu manifestacije, Vodnjan će sljedeća tri dana posjetiti svi oni koji žele biti dio maslinarske priče.“

„Maslinarstvo kao i svaka poljoprivredna djelatnost ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj hrvatske ekonomije, posebno na očuvanje ekonomske i socijalne strukture ruralnog stanovništva. Ruralni je prostor jedno od najvećih bogatstava s kojima Hrvatska raspolaže“, u ime Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića rekla je izaslanica Ana Grdović Gnip, koja je i službeno proglasila festival otvorenim.

Brojni sadržaji iz svijeta maslinarstva

Kroz tri dana bogatog programa, na festivalu ISTRAVIRGIN predstavit će se preko pedeset izlagača s više od dvjesto ovogodišnjih maslinovih ulja koja će se moći kušati, dok će vođene degustacije u Oil baru posjetiteljima približiti razlike i kriterije ocjenjivanja maslinovih ulja. Svoja iskustva „maslinarski laici“ s profesionalcima će moći razmjenjivati i u posebnoj prostoriji – tasting roomu.

Tijekom festivala poseban dio posvećen je gastronomiji. Kroz bogati cooking show predstavit će se jedinstvene istarske namirnice, vodnjanska urbana kuhinja, kao i mlade nade istarske gastronomije. Ovogodišnje masterclass radionice ugostit će vodeća kulinarska imena domaće scene:Hrvoja Kroflina, Hrvoja Zirojevića, Davida Skoku, Jeffreyja Vellu, Denija Srdoća, Luku Goleša, Marija Čepeka, Svjetlanu Celija te ikonu istarske gastronomije Roberta Perića.

ISTRAVIRGIN je prvi put ove godine ponudio i B2B priliku za povezivanje maslinara, uljara, poduzetnika, gastro kritičara, novinara i influencera, koji su i prije službenog otvorenja dobili priliku upoznati se s ponajboljim maslinovim uljima. Važan dio festivala čine i edukacije na kojima će se moći saznati kako pravilno uzgajati masline, zaštititi maslinovo ulje, kako iskoristiti masline za kozmetičke proizvode, kao i izložbeni prostor s uporabnim predmetima od maslinovog drveta. Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe pa je predviđen i poseban dječji kutak, otvoren svakoga dana do 19 sati. U subotu i u nedjelju, organizirani su vođeni razgledi vodnjanskih znamenitih crkvi, s početkom u 10 i 14 sati. Ulaz na festival je slobodan tijekom cijelog vikenda.

Odgovori

Pin It on Pinterest