HDLU Istre pokrenuo projekt „Umjetnost svima – umjetnost za sve“

U nastojanju da proširi krug konzumenata vizualne umjetnosti, HDLU Istre pokrenuo je projekt „Umjetnost svima – umjetnost za sve“

                        

Publika je neosporno jedan od važnijih segmenata umjetnosti, ona joj daje život i smisao. Rukovodeći se time, Upravni odbor HDLU-a Istre je kroz ovaj projekt odlučio ponuditi mogućnost onima koji žele izravno dobivati najave našeg programa, njegove detalje, slikovne i tekstualne opise svih događanja tijekom cijele godine, termine otvorenja izložbi, predavanja, stručnog vođenja po izložbenom postavu i dr. da proslijede svoje kontakte u Tajništvo HDLU-a Istre na e-mail adresu istrehdlui2020@gmail.com kako bismo ih mogli redovito informirati.

Projekt smo započeli postavljanjem TV ekrana u izlog galerije na kojima je moguće vidjeti trenutni program galerije i izvan radnog vremena. Ovaj dio projekta nazvali smo „Umjetnost na ulicu“. Isto tako, organizirali smo rad galerije tijekom radnih dana u poslijepodnevnim satima i subotom prijepodne.

U sklopu ovog projekta je i poziv potencijalnim donatorima koji će svojim donacijama, naravno uvijek u okviru vlastitih mogućnosti, pa bile one i sasvim male, pomoći realizaciji kulturnog programa HDLU-a Istre.

Nažalost, činjenica je da institucije koje financiraju kulturne projekte, pa tako i program HDLU-a Istre, imaju tendenciju smanjivanja financijske potpore te nas prisiljavaju na traženje novih izvora financiranja. Sve poslove koje obavljaju radna tijela udruge na volonterskoj su osnovi, a to je najveći dio u realizaciji projekata. Financijska sredstva su zapravo nužna kako bi projekti bili vidljivi, što znači da su to uglavnom troškovi koje ne možemo volonterski odraditi, a podrazumijevaju rad galerije i dostupnost našeg programa publici. Sukladno navedenome, HDLU Istre će na izložbi doniranih radova naših autora, koja će se održati u drugoj polovici siječnja 2023., podijeliti donirane radove kao poklone pravnim osobama i fizičkim licima koji su donirali sredstva našoj udruzi.

Živimo u svijetu koji je sve podredio materijalnom i utilitarnom. Samo je umjetnost ta koja još uvijek stoji na barijeri ljudskosti, ona je put k najvišem dobru, ona je ono najbolje što ostaje iza nas i ona nas čini onim što jesmo – ljudima.

Odgovori

Pin It on Pinterest