Grad Pula uvodi dodatne mjere na „kritičnim raskrižjima“ s ciljem smanjenja prometnih nesreća

Umjetne izbočine i smanjenje brzine u Vukovarskoj, Stankovićevoj i Zadarskoj ulici

Na dijelu Stankovićeve ulice, neposredno prije raskrižja sa Zadarskom ulicom te na dijelu Vukovarske, prije semaforiziranog raskrižja sa Stankovićevom ulicom, Grad Pula uvodi dodatne sigurnosne mjere kako bi se povećala sigurnost prometa i smanjio broj prometnih nesreća koje se u zadnje vrijeme događaju u tom dijelu grada.

Bit će postavljene umjetne izbočine i smanjena dozvoljena brzina na 30 kilometara na sat s obzirom na česta oduzimanja prednosti iz sporednih ulica, odnosno prolazak kroz “crveno svjetlo” što je rezultiralo sudarima na tim raskrižjima. U tu  svrhu izrađen je prometni elaborat,  na koji je dobivena suglasnost MUP-a, te će se privremena regulacija uvesti narednih dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Nadalje, izrađen je i prometni elaborat kojim se predviđa postavljanje “kamere”, odnosno radarskog mjerila brzine na raskrižju Stankovićeve i Vukovarske ulice. Na navedeni elaborat također je ishođena prethodna suglasnost MUP-a te će se u suradnji s Policijskom upravom istarskom na lokaciji kontrolirati brzina. Trenutno je u tijeku ishodovanje elektroenergetske suglasnosti za potrebe priključka na elektičnu energiju, a nakon čega će se kućišta za kamere postaviti na četiri lokacije na području grada, od kojih je jedna od lokacija Stankovićeva ulica.

Cilj  radarskog mjerila je sankcioniranje vozača koji se ne pridržavaju ograničenja brzine u dijelu Stankovićeve, prije nailaska na raskrižje s Vukovarskom ulicom, i smanjenje potencijalnih posljedica prometnih nesreća, budući da su većinom uzroci bočna izlijetanja vozila na glavnu cestu, odnosno oduzimanje prednosti prolaska, bilo da je riječ o semaforiziranom raskrižju ili regulirano prometnim znakovima.

Ovim putem još jednom napominjemo da su u Stankovićevoj kao i u Rakovčevoj ulici u više navrata poduzet čitav niz mjera radi poduzimanja sigurnosti prometa, odnosno postavljene su umjetne izbočine na tri lokacije na samoj Rakovčevoj i Stankovićevoj ulici, kao i na gotovo svim privozima navedenih ulica gdje je to bilo nužno, zatim su postavljena dva konzolna nosača za semaforsku lanternu, na raskrižju Rakovčeve -Vukovarske – Stankovićeve ulice te dva konzolna nosača na raskrižju Stankovićeve – Zagrebačke – Rakovčeve ulice. Postavljene su i veće semaforske lanterne za vozače iz svih privoza LED optikom (fi=300), odnosno na raskrižjima Rakovčeve -Vukovarske – Stankovićeve ulice te samostalno žuto trepćuće svjetlo sa simbolom pješaka, kao dodatni oprez vozačima da postoji mogućnost naleta na pješaka vozeći iz Vukovarske u Rakovčevu i Stankovićevu ulicu.

Uz sve navedeno, dostavljen je dopis ljekarni u Zagrebačkoj ulici, kojim se tražilo da se hitno znak – zeleni križ prilagodi okolnostima na terenu i uskladi s člankom 15. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se prilagodi na način da ne emitira zeleno svijetlo, kako svojom bojom i intenzitetom ne bi oponašao zeleno svjetlo semaforske lanterne.

Odgovori

Pin It on Pinterest