U Circolu održan okrugli stol u sklopu projekta CP521   

Velik broj predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave Pule i Puljštine te institucija, ustanova i udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, okupio se u prostoru Zajednice Talijana „Circolo“ u Puli gdje je u petak, 16. prosinca, održan okrugli stol u sklopu projekta Centar podrške 521.

Cilj događaja bio je pokretanje konstruktivne rasprave na temu Centra CP521 koji je u započeo s radom u studenome, a objedinjava sve pružatelje socijalnih i zdravstvenih  usluga s područja gradova Pule i Vodnjana, te općina Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban, kako bi se što učinkovitije pružile informacije korisnicima.

“Započeli smo jednu novu politiku i idemo u dobrom smjeru. Društvo je bogato onoliko koliko brine o svojim ranjivim skupinama. Prostor u kojem Centar djeluje u vlasništvu je Grada Pule, u potpunosti je adaptiran i prilagođen osobama s invaliditetom, a sama svrha njegovog otvaranja je umrežavanje korisnika i pružatelja usluga socijalne i zdravstvene skrbi”, izjavila je ovom prilikom zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog Odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule najavila je izradu studije za smještaj beskućnika na području Grada Pule. 

Voditeljica projekta CP521 Irena Peruško prezentirala je razvoj same ideje i projekta “Centar podrške 521” koji predstavlja inovativnu socijalnu uslugu razvijenu na Urbanom području Pula.

Sudionici okruglog stola raspravljali su o izazovima s kojima se suočava lokalna zajednica po pitanju socijalnih i zdravstvenih usluga i budućnosti rada Centra te su redom istaknuli važnost pokretanja Centra podrške CP521 koji će biti sjedište informacija s fokusom na pojedinca, a kako bi se rasteretio sustav u cjelini.

Istaknuta je i neophodnost stvaranja kataloga socijalnih usluga i umreženosti svih pružatelja te standardizacija socijalnih i zdravstvenih usluga kako bi ih Centar lakše povezao s krajnjim korisnicima. Na taj će način biti omogućena veća dostupnost informacijskih kanala, komunikacijskih i medijskih sadržaja osobama s invaliditetom, starijim osobama i njihovim obiteljima.

Projektni prijedlog Centar podrške 521. prijavio je Grad Pula uz podršku ostalih gradova i općina s urbanog područja Pula, za što je dobiveno 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda. Partneri Gradu na projektu su Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Društvo distrofičara Istre.

Odgovori

Pin It on Pinterest