Župan Miletić: Meni su na prvom mjestu građani Istre, a tek nakon toga strani državljani

Foto: arhiva

Tijekom aktualnog sata današnje 13. sjednice županijske Skupštine, bilo je govora o brojnim temama, a vijećnike i vijećnice je zanimalo što je s povećanjem satnice pomoćnicima u nastavi, budućih planova za Fond za sport, besplatnim školskim obrocima za osnovnoškolce, burzi zdravstvenih radnika, prelasku Opće bolnice Pula pod državnu ingerenciju i dr.

Župan Boris Miletić je izvijestio Skupštinu da se susreo s predstavnicima pomoćnika u nastavi  te da je upoznat s problematikom njihovog statusa, kao i satnicom koja se dugi niz godina nije mijenjala, što je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Upravo je iz tog razloga, sam predložio amandman kojim bi se osiguralo 100 tisuća eura za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi.

„Žao mi je što se oko ove teme išlo politizirati jer to ne donosi ništa dobro“, kazao je župan dodajući kako uspoređujući visinu satnica u ostalim županijama, ali i nekim gradovima, Istarska županija ne odstupa. No, s obzirom na povećanje troškova života i inflaciju, povećanje satnice je nužno, smatra župan. Problematično je što se već dugi niz godina sredstva za tu namjenu osiguravaju iznova svake godine putem EU fondova, a 80 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 20 % iz regionalnih, odnosno lokalnih proračuna.

Govoreći o Fondu za sport, župan je izrazio zadovoljstvo što je odaziv na prvi javni poziv bio izuzetno dobar, te će se financirati edukacija za 97 trenera. Sport je, smatra, jako bitan te treba djecu motivirati da se čim više bave njime, a tu je važna uloga upravo trenera. Stoga, za iduću godinu osigurano je dodatnih 250 tisuća kuna, dakle ukupno 750 tisuća kuna za Fond za sport.

Pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan govorila je o besplatnom obroku za djecu, koji će odlukom Vlade RH, biti osiguran za sve osnovnoškolce od 9. siječnja 2023., što smatra prekratkim rokom.

„Određene poteškoće postoje, ali dobro stojimo s kapacitetima školskih kuhinja i blagovaonica, a u školama su u tijeku pripreme. Pojedine škole provode anketu o marendama i očekujemo da će većina to koristiti. Ministarstvo nam duguje upute o postupanju, a za koje vjerujemo da će dati odgovore na brojna pitanja“, istaknula je pročelnica dodajući kako postoji nedostatak školskih kuharica, a s time je upoznato i Ministarstvo te vjeruje kako će odobriti dodatna zapošljavanja.

Župan Miletić se, također, osvrnuo na turizam kazavši da „apsolutno nitko nije protiv privatnih iznajmljivača, to je tradicija koja daje šarm našem turističkom proizvodu“. Međutim, studije pokazuju da se u posljednjih godina najveći porast  broja ležajeva događa u nekomercijalnom obliku turizma, a u velikoj mjeri vlasnici tih objekata su strani državljani.

„Kada sam rekao da smo dosegli kvantitetu tada mislim na broj registriranih ležaja, kojih je u Istri 468 tisuća. U tom segmentu kada pogledamo samu strukturu, 51.000 se odnosi na smještaje u hotelima, 126.000 u kampovima, a u nekomercijalnom turizmu imamo 136.000 ležajeva. To govorim zato što smo ovog ljeta na 468.000 registriranih kreveta u špici sezone, prema podacima e-Visitora, imali prijavljeni maksimum od 308.000 gostiju. Normalno da si postavljamo pitanje gdje je tih 160.000 gostiju koji nisu evidentirani, a svi znamo i da nažalost postoji još nekoliko desetaka tisuća neregistriranih kreveta. Postavimo si pitanje može li naša regija, prostorom, plažama, infrastrukturom, podnijeti pritisak od 600-700 tisuća ljudi koji ovdje borave?“, rekao je župan koji smatra da se trebamo pitati da li su naši građani koji plaćaju sve poreze i koji financiraju svu tu infrastrukturu tijekom 12 mjeseci zadovoljni i da li ih dovoljno štitimo.

„Dobar dio na tome zarađuje, a državi ne plaća nikakva davanja. Ako država to ne može nadzirati, neka prepusti nama. I privatni iznajmljivači vide što se događa i nisu zadovoljni s nelojalnom konkurencijom. Meni su na prvom mjestu građani Istre, rezidenti, a tek nakon toga strani državljani, koji su dobrodošli i mogu ovdje raditi, ali neka se ponašaju onako kako se ponašaju u svojim matičnim državama jer voljeti svoju zemlju znači poštivati propise, zakone i plaćati porez. To je tema domoljublja, a ne samo kada svira himna ruka na srcu“, zaključio je župan.

Odgovori

Pin It on Pinterest