Od ponedjeljka, 9. siječnja besplatne marende primat će više od 4.000 djece u 11 pulskih osnovnih škola   

Od ponedjeljka, 9. siječnja 2023. godine, s početkom drugog polugodišta školske godine, započet će se s besplatnim marendama u svih 11 osnovnih škola kojima je Grad Pula osnivač.

Do sada je od ukupno 4.500 djece u svim osnovnim školama, školsku marendu primalo 1.777 djece, dok se u drugom polugodištu očekuje kako će školsku marendu primati čak 4.050 djece. Usporedimo li s prvim polugodištem ove školske godine, radi se o povećanju od čak 2.270 djece.

Školske marende bit će osigurane i za djecu u svim područnim školama na području Galižane, Valture i Muntića. Sukladno smjernicama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, sve su škole zatražile dodatno zapošljavanje kuharskog osoblja zbog povećanog broja obroka.

Sve će škole imati minimalno dva kuhana obroka u tjednu, dok će se ostale dane pripremati tzv. „suha“ marenda koja se sastoji od mliječnih obroka, sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Grad Pula kao i ranijih godina, u proračunu za 2023. godinu financira Program „Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule“ kojeg Nastavni zavod za javno zdravstvo IŽ provodi u svim osnovnim školama. Tijekom školske godine, a nakon obavljenih predavanja i rada s kuhinjskim osobljem, analizom školskih jelovnika planirano je praćenje promjena u sastavu jelovnika. U sklopu programa predviđeno je davanje savjeta i preporuka za školski jelovnik. Aktivnosti programa usmjerene su na unapređenje kvalitete prehrane u osnovnim školama, promociju zdravih prehrambenih navika i zdravog načina života  te edukaciju školskog osoblja i roditelja.

Odgovori

Pin It on Pinterest