Započela podjela besplatnih marendi u svim pulskim osnovnim školama   

S današnjim, prvim danom drugog polugodišta školske 2022./2023. godine, započela je podjela besplatnih marendi u svih 11 osnovnih škola kojima je Grad Pula osnivač.

Do sada je od ukupno 4.500 djece u svim osnovnim školama, školsku marendu primalo 1.777 djece, dok u drugom polugodištu marendu prima čak 4.050 djece. Usporedimo li s prvim polugodištem ove školske godine, radi se o povećanju od čak 2.270 djece.

Školske marende osigurane su i za djecu u svim područnim školama na području Galižane, Valture i Muntića. Sukladno smjernicama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, sve su škole zatražile dodatno zapošljavanje kuharskog osoblja zbog povećanog broja obroka.

Premda škole još uvijek nisu dobile odgovor na traženo, uputa Ministarstva na posljednjem sastanku bila je kako će financirati dodatna zapošljavanja kuharskog osoblja, a s obzirom na veliko povećanje broja djece koja će se hraniti u školi.

Sve će škole imati minimalno dva kuhana obroka u tjednu, dok će se ostale dane pripremati tzv. „suha“ marenda koja se sastoji od mliječnih obroka, sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Grad Pula kao i ranijih godina, u proračunu za 2023. godinu financira Program „Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule“ kojeg Nastavni zavod za javno zdravstvo IŽ provodi u svim osnovnim školama. Tijekom školske godine, a nakon obavljenih predavanja i rada s kuhinjskim osobljem, analizom školskih jelovnika planirano je praćenje promjena u sastavu jelovnika. U sklopu programa predviđeno je davanje savjeta i preporuka za školski jelovnik. Aktivnosti programa usmjerene su na unapređenje kvalitete prehrane u osnovnim školama, promociju zdravih prehrambenih navika i zdravog načina života  te edukaciju školskog osoblja i roditelja.

Odgovori

Pin It on Pinterest