Održan sastanak predstavnika Istarske i Primorsko-goranske županije o načinu funkcioniranja te suradnji županijskih zdravstvenih ustanova

Razmjena iskustava o problematici, funkcioniranju i organizacijskim modelima županijskih zdravstvenih ustanova Primorsko-goranske i Istarske županije, kao i mogući oblici suradnje, bile su teme sastanka predstavnika dviju županija te čelnih ljudi zdravstvenih ustanova, održanog danas u Rijeci. Ispred PGŽ  sastanku su prisustvovali zamjenik župana Vojko Braut, privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvija Hunjadi Korošec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Senka Kajčić, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Alen Šimatić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak, a ispred Istarske županije pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić, v.d. ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ dr. Tatjana Čemerikić i ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić.

Kako je u uvodu istaknuo zamjenik Braut, PGŽ ima veliki investicijski zamah u zdravstvu, ali i značajna izdvajanja iz proračuna za osiguranje financijske stabilnosti zdravstvenih ustanova kako bi se sačuvao dostignuti zdravstveni nadstandard. Tema sastanka bila je i problematika manjka djelatnika u cijelom zdravstvenom sustavu, koji je prisutan u obje županije, financiranju specijalizacija liječnika, stipendiranju deficitarnog zdravstvenog kadra, kao i motiviranju da dođu, ali i ostanu u županijskim zdravstvenim ustanovama kroz osiguranje smještaja, vrtića za djecu te subvencioniranju kamata na stambene kredite.

Predstavnici Istarske županije prenijeli su svoja iskustva o već pokrenutoj proceduri izdvajanja sanitetskog prijevoza iz sustava Doma zdravlja i pripajanja Zavodu za hitnu medicinu, te su predstavili novi model financiranja velikog opterećenja na zdravstveni sustav tijekom ljetne sezone, između ostalog i kroz boravišnu pristojbu. Dogovoreno je da se razmotre modeli zajedničke javne nabave kako bi se postigle određene uštede u sustavu županijskog zdravstva, mogući zajednički nastup prema distributerima goriva za vozila hitne i sanitetskog prijevoza oko snižavanja cijena, prema HRT-u za ukidanje pretplate koja se sada plaća po vozilu, ali i smanjenju PDV-a za osnovnu medicinsku opremu.

Odgovori

Pin It on Pinterest