Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježit će se prigodnim programom

Grad Pula u pripremi otvorenja Parka Anne Frank

U petak, 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.

U Gradu Puli će se prigodnim programima Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježiti u Kinu Valli i Istarskom narodom kazalištu.

U Istarskom narodnom kazalištu igrat će se predstava Iznad duge 26. siječnja u 18,00 sati i 27. siječnja u 9,30 i 11,00 sati kada je organiziran besplatan posjete za škole te su sva mjesta popunjena. Iznad duge je obnovljena predstava nastala kao završna prezentacija Dramskog studija INK-a. Nekoliko motiva iz knjige “Dnevnik Anne Frank” poslužili su za stvaranje jedne antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. Zajedno s polaznicima Dramskog studija cilj je bio promisliti o temi i postaviti zamišljeno u scenski prostor. Rezultat je priča uokvirena svim elementima jedne predstave.

U Kinu Valli, u sklopu FUŠ-a, prikazivat će se najnoviji animirani film Arija Folmana  „Gdje je Anna Frank?“  koji je svoju premijeru imao prošle godine u Cannesu, a primjeren je za više razrede osnovne škole i srednje škole. Film će do sredine veljače pogledati ukupno 1300 učenika, tematski povezuje zbivanja iz II. Svjetskog rata s današnjim stanjem ratova, izbjeglicama i genocidom u svijetu što je vrlo važno osvještavati.

U redovnom programu Kina Valli od 10. veljače prikazivat će se njemački film Krivotvoritelj iz 2022. godine, prikazan na prošlogodišnjem  Berlinaleu. Radnja filma smještena je u Berlin 1942., a govori o jednom židovskom mladiću koji ne dopušta da mu itko oduzme radost života, a pogotovo ne nacisti pa pronalazi nove načine kako zaraditi za život i izbjeći deportaciju.

Na taj će način Kino Valli i kroz redovni program obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Grad Pula pokrenuo je postupak imenovanja Parka Anne Frank na zelenoj površini uz veterinarsku stanicu na Punti.

Budući da će Republika Hrvatska od ožujka 2023. godine i u 2024. godini predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), u dogovoru s Veleposlanstvom Republike Izrael, otvorenje Parka Anne Frank planirano je za vrijeme hrvatskog presjedanja IHRA-om.

Hrvatska Vlada je, uoči hrvatskog predsjedanja IHRA-om, te suvremenih izazova u suprotstavljanju iskrivljavanju istine o Holokaustu i suzbijanju antisemitizma i antiromskog rasizma, uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo predsjedanja IHRA-om i Tajništvo predsjedanja IHRA-om s kojima će biti dogovoreni detalji otvorenja Parka Anne Frank.

U sklopu otvorenja, planirano je i preseljenje kestena Anne Frank iz okoliša Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju, čime bi se dodatno istaknula povezanost i simbolika. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Predložena inicijativa je, sukladno važećem Pravilniku za određivanje prijedloga imena ulica i trgova i za postavljanje spomenika na području Grada Pule, razmatrana te prihvaćena od strane Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Pule, a pribavljeno je i pozitivno mišljenje Mjesnih odbora Arena i Šijana na području kojih bi se nalazio park.

Sukladno obvezi koja proizlazi iz Zakona o naseljima, pribavljeno je također i pozitivno mišljenje Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena čime su stvorene pretpostavke za upućivanje Izmjene i dopune Odluke o određivanju imena ulica i trgova u Gradu Puli na donošenje Gradskom vijeću Grada Pule.

O terminu i detaljima otvaranja Parka Anne Frank Grad Pula će pravovremeno informirati javnost.

Dana 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Odgovori

Pin It on Pinterest