Istarska županija: “Istra prednjači po rastu zaposlenosti, Županija nastavlja s potporama”

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Istarska županija je na samome vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine, usporedbi s prosincem 2021. godine. Naša županija je imala rast od čak 4,61 posto, što prema riječima župana Borisa Miletića, ulijeva optimizam.

„Nakon dvije krizne godine, uslijed pandemije COVID-19, bilježimo zaustavljanje negativnih utjecaja na naše gospodarstvo i druge sfere života, što svakako veseli. Istarska županija kontinuirano pruža potporu našem gospodarstvu pa smo tako prošle godine raspisali dva javna poziva za dodjelu potpora istarskim poduzetnicima, konkretno jedan s ciljem poticanja konkurentnosti i razvoja IKT sektora, a drugi za poticanje digitalne transformacije malih i srednjih poduzetnika. Pored navedenog dodijelili smo i „de minimis“ potpore u poljoprivredi, kao i sredstva za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva“, podsjeća župan Miletić.

Za ovu, pak, godinu, župan najavljuje dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva te certificiranje procesa, proizvoda ili usluga iznimne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području Istarske županije, a sve s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarskog sektora. Također, predviđene su i potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i one za poticanje razvoja IKT sektora. Za navedeno je osigurano preko 320 tisuća eura.

I u 2023. godini nastavit će se s dodjelom zajmova putem županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre za što je osigurano 2.578.275,00 tisuća eura, kao i s dodjelom bespovratnih financijskih sredstva za sufinanciranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva u iznosu od 348.000,00 tisuća eura.

Nadalje, nastavlja se s programom dodjele direktnih  potpora za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG), obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa sjedištem i proizvodnim površinama na području Istarske županije u iznosu od 200 tisuća eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest