Župan Miletić u službenom posjetu Općini Marčana

Župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivana Glušac posjetili su jučer Općinu Marčana gdje je održan radni sastanak s načelnikom Predragom Pliškom i suradnicima, a kojem je prisustvovao i predsjednik Općinskog vijeća Denis Diković.

 Jedna od važnijih tema koja se našla na dnevnom redu je osnovnoškolsko obrazovanje, a na području općine smješteno je tri osnovnih škola: OŠ Marčana s Područnom školom Loborika, OŠ Vladimira Nazora – Krnica s Područnim odjelom Rakalj i OŠ Divšići, a čiji je osnivač Istarska županija. Sve tri škole osiguravaju učenicima besplatne obroke, sukladno Odluci Vlade RH, te su dostavile zahtjeve za financiranje dodatne kuhinjske opreme kako bi se stvorili uvjeti za pripremu povećanog broja obroka, za što će sredstva osigurati Županija. Također, škole su zatražile suglasnost od nadležnog Ministarstva za zapošljavanjem kuhara/ica, a istu je do sada dobila OŠ Marčana, kojoj predstoji raspisivanje natječaja. Prema riječima župana, Županija kontinuirano ulaže u sve tri OŠ na području općine Marčana, a do sada je uloženo više od pola milijuna eura.

Spomenimo i da, iako je u protekle dvije godine izvršena adaptacija i prenamjena prostora bivšeg vrtića u 2 nove učionice, OŠ Marčana i dalje radi u dvije smjene. Istarska županija je financirala izradu idejnog rješenja dogradnje školske zgrade i izgradnje školske sportske dvorane. Novim rješenjem osigurat će se potreban školski prostor za rad škole s 8 razrednih odjela u jednoj smjeni, a u planu je projekt prijaviti za sufinanciranje na natječaj u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kada isti bude raspisan.

Nadalje, govorilo se o ulaganjima u infrastrukturu, poput mogućnosti izgradnje navodnjavanja u Mutvoranskoj dragi s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje te je dogovoreno da Županija koordinira potencijalnu realizaciju projekta.

Što se, pak, tiče održavanja cesta na području općine, koje su u nadležnosti Županijske uprave za ceste, u protekle dvije godine ŽUC je za njihovo izvanredno održavanje uložio oko 250 tisuća eura. Na godišnjoj razini za redovno održavanje utroši se oko 286 tisuća eura. Od budući projekata u planu su obnova kolnika županijske ceste ŽC 5119 u naselju Krnica, rekonstrukcija raskrižja županijske ceste ŽC 5119 i lokalne ceste LC 50173 te rekonstrukcija lokalne ceste LC 50173 do naselja Peruški. Za navedene zahvate, u ožujku 2022. godine potpisani su Sporazumi između Općine Marčana i Županijske uprave za ceste Istarske županije o izradi tehničke dokumentacije. Trenutno je pri kraju izrada projektne dokumentacije te se očekuje ishođenje svih potrebnih dozvola. Krajem ove godine ili početkom sljedeće planira  se započeti s realizacijom navedenih projekata.

Odgovori

Pin It on Pinterest