U Vodnjanu održana konferencija za medije povodom proslave Svetog Blaža

Vodnjanci u petak, 3. veljače 2023., slave svog zaštitnika – svetog Blaža. Za ovu je godinu Grad Vodnjan-Dignano s partnerima pripremio bogat i sadržajan program kroz četiri dana. Jedna od novosti koja zaslužuje posebnu pažnju je besplatan posjet glasovitim vodnjanskim Svetim tijelima u petak od 9 do 21 sat. Isti dan u 19 sati na središnjem trgu počinje koncert grupe Nola!

“Sveti Blaž, uz svete Lovru i Kirina, zaštitnik je grada i za nas Vodnjance velika tradicija. Ujedno je i zaštitnik grla, prema priči o spasenju dječaka kojem je zapela kost u grlu, a u Vodnjanu se njeguje duga tradicija pomazanja grla maslinovim uljem. Tako smo lani opet pokrenuli običaj blagoslivljanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje doniraju naši maslinari i uljari. Time spajamo našu težnju čuvanja sakralne baštine i maslinarstva kao simbola Vodnjanštine. Za Svetog Blaža pripremili smo raznovrsni program i želimo dobrodošlicu svima, da dožive Vodnjan kroz nešto više – kao grad priča”, rekao je u srijedu 1. veljače na konferenciji za medije gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Sve počinje svečanom posvetom ulja i pomazanja grla u župnoj crkvi svetog Blaža u četvrtak, 2. veljače, u 17 sati.

“U četvrtak je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica. Na taj dan svuda se blagoslivljaju svijeće, a posebnost je Vodnjana što se ovdje blagoslivlja i maslinovo ulje. Posebnost je Vodnjana i to što se za pomazanje grla koristi blagoslovljeno ulje, a ne svijeće kao drugdje. Na dan svetog Blaža, čije brojne relikvije imamo, prilika je da se prođe pored Svetih tijela, da ih se vidi i pomoli”, rekao je vodnjanski župnik Damir Štifanić. U petak će biti tri svečane mise tijekom kojih će se vršiti obred pomazanja grla: u 9 sati počinje misa na talijanskom jeziku, u 11 koncelebrirana misa koju će predvoditi biskup u miru mons. Ivan Milovan te misa u 17 sati.

Kako je zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja najavila, u 19 sati u petak će se na Narodnom trgu održati bogati program tijekom kojeg će nastupiti popularni pulski sastav Nola i izvesti svoje najljepše pjesme iz duge karijere. Sa željom da se napravi što bogatiji program u petak, subotu i u nedjelju, u proslavu su se uključili i obrtnici.

“Na placi ćemo imati gastro ponudu, a pozivamo i OPG-ove da se uključe u što većem broju i izlože svoje proizvode. Bit će glazbe, zabave, smijeha, a imat ćemo i lijepo vrijeme. Uz to, ugostitelji poput Agroturizma SIA i Casa Rustica u Guranu te Vodnjanka u Zagrebu nude promotivne menue Svetog Blaža s tri slijeda i čašom vina po cijeni od 20 eura”, rekao je Dalibor Britvić, voditelj odbora obrtnika Grada Vodnjana pri Udruženju obrtnika Pula.

Direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjan-Dignano Morena Smoljan Makragić pozvala je domaće i goste na besplatno vođenje kroz crkve Vodnjana tijekom vikenda. U subotu takav obilazak počinje u 10 sati, a u nedjelju u 14 sati kod info pointa na parkiralištu u Istarskoj ulici. Vrata crkvi Sv. Križ, Sv. Rok, Sv. Katarina, Sv. Jakov, Gospa Karmelska i Sv. Martin bit će otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 16 sati, a Galerije “El magazein”, Palače Bettica, Ekomuzeja i “Apoteka” – prostor za suvremenu umjetnost, od 10 do 13 sati.

Zajednica Talijana Vodnjan za subotu je pripremio program ” S.Biazo in Comunità -Sv. Blaž u Zajednici” s početkom u 18 sati.

“U čast našeg zaštitnika organiziramo program na kojem će nastupiti Mješoviti zbor i Dramska grupa ZT-a Vodnjan te naši polaznici Centra studija klasične glazbe “Luigi Dallapiccola”. Imat ćemo i prezentaciju našeg godišnjeg lista La trifora, kojim predstavljamo rad u 2022. godini”, rekao je Maurizio Piccinelli, predsjednik ZT-a Vodnjan.

Župnik Štifanić konferenciju je završio pozivom vjernicima, župljanima, njihovim gostima, hodočasnicima i svim prijateljima Vodnjana da im se pridruže u velikoj proslavi.

“Neka nam primjer svetog Blaža, mučenika prvih kršćanskih vremena, biskupa, koji je svojim životom posvjedočio svoju vjeru, bude autentični poziv za sve one vrijednosti u koje kao kršćani vjerujemo, kao i svi oni koji su, bez obzira na vjeru, članovi zajednice i žele doprinijeti boljitku našeg grada. Sve vas pozivam na proslavu Svetog Blaža”, zaključio je župnik Štifanić.

Odgovori

Pin It on Pinterest