Proslava sv. Blaža – Koncert Nole na Placi i veliki interes za obilascima Vodnjana

Nakon misnih slavlja u petak, 3. veljače, u čast svetog Blaža, zaštitnika Vodnjana, navečer je na Narodnom trgu održan zabavni program uz koncert grupe Nola i bogatu gastronomsku ponudu. Na Placi su se okupili brojni Vodnjanci i njihovi gosti, koji su hladnoći prkosili uz kuhano vino i uz najljepše pjesme iz duge i plodne karijere popularne pulske Nole.

Vodnjan je proslavljajući svog zaštitnika i subotu započeo neuobičajeno dinamično. Dok se na sajmištu održavao tradicionalni samanj prve subote u mjesecu, goste su u staroj jezgri dočekale otvorene crkve te Galerija “El magazein”, Palače Bettica, Ekomuzeja i “Apoteka” – prostor za suvremenu umjetnost. U 10.30 sati krenula je i besplatna vođena tura po crkvama Sv. Križ, Sv. Rok, Sv. Katarina, Sv. Jakov, Gospa Karmelska i Sv. Martin, kojoj se odazavao iznimno veliki bvroj posjetitelja. Vodičkinja Erika Forlani Cardin provela ih je crkvama, ali i najzanimljivijim ulicama i trgovima Vodnjana pričajući im o bogatoj povijesti grada i otkrivajući mnoge zanimljive tajne iz impresivne bumbarske tradicije. I župnu crkvu svetog Blaža, s nadaleko poznatim relikvijama, Svetim tijelima i Muzejom sakralne umjetnosti, već danima pohode brojni posjetitelji i hodočasnici. Za subotu navečer Zajednica Talijana Vodnjan organizira kulturno-umjetnički program pod nazivom ” S.Biazo in Comunità – Sveti Blaž u Zajednici.

Crkve će biti otvorene i u nedjelju od 10 do 16 sati, dok će galerije i muzeji svoja vrata otvoriti od 10 do 13 sati. Besplatno vođenje planirano je za 14 sati, a zborno je mjesto Info point na parkiralištu u Istarskoj ulici. Kao i u subotu, kroz cijelu će nedjelju na Placi svirati živa glazba uz raznovrsnu ponudu jela i pića.

Višednevna proslava sv. Blaža najavljuje zapravo vrlo bogat raspored zbivanja tijekom veljače. Kako je 13. veljače dan popularne svetice svete Foške, a obilježava se prve nedjelje nakon tog datuma, tako se 19. veljače tradicionalno hodočasti u crkvu svete Foške u Batvačima. Za Valentinovo ili Dan zaljubljenih, 14. veljače, u Domu mladih igra hit komedija “Casabianca” popularne Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace. Karte za predstavu su raspordane čim su puštene u pretprodaju! Tog tjedna počinju i maškare, s nizom karnevalskih sadržaja za djecu, mlade i one starije. Paljenja pusta u Galižani i Vodnjanu održat će se 21. veljače s prigodnim proslavama, dok maškare u Peroju završavaju čak tjedan dana kasnije.

Odgovori

Pin It on Pinterest