Gradsko vijeće Pule usvojilo poboljšane uvjete organizacije i naplate parkiranja

Gradsko vijeće Pule na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u srijedu, 22. veljače 2023. godine, prihvatilo je izmjene i dopune odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Pule.

Obrazlažući prijedlog odluke p. o. pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Anja Ademi naglasila je kako je ova odluka dio integriranog sustava mobilnosti te je ujedno izvijestila da je od 13. siječnja do 11. veljače 2023. godine provedeno savjetovanje s javnošću.

Tijekom savjetovanja zaprimljeno je 30 primjedbi, od kojih su uvažene primjedbe koje su se odnosile da se pod naplatu uvrsti i parkiralište na Verudeli, te je taj prijedlog povučen.

Kao najznačajnija poboljšanja pročelnica Ademi izdvojila je ljetni i zimski period naplate parkiranja.

„Ljetni period skraćuje se za mjesec dana, odnosno od 1. lipnja do 30. rujna, umjesto od 1. svibnja do 30. rujna, te shodno tome zimski od 1. listopada do 31. svibnja, umjesto od 1. listopada do 30. travnja. Nadalje, omogućava se pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte i fizičkim osobama (stanarima) ako imaju stalni boravak unutar jedne od parkirališnih zona“, pojasnila je pročelnica Ademi.

Prihvaćenim izmjenama omogućava se da ukoliko osobe prebivaju ili stalno borave na granicama različitih naplatnih zona po vlastitom izboru mogu kupiti povlaštenu kartu za zonu kojoj pripadaju ili za zonu s kojom graniče, osim onih koji graniče s V. zonom – plava.

Omogućava se poslovnim subjektima, koji imaju sjedište ili koriste poslovni prostor unutar V. zone – plava, mogućnost kupnje povlaštene karte osim za V. zonu – plava i za I. zonu – crvena ili II. zonu – žuta, po vlastitom izboru.

Nadalje, IV. zona – zelena proširuje se na Scalierovu ulicu, uključujući Nezakcijsku ulicu, te se jedan dio te zone (jedan blok omeđen ulicama Teslina, Zadarska, Rakovčeva, Vukovarska) pripaja I zoni – crvena (zona je ujedno proširena do ulice Sv. Mihovila). Na taj način proširuje se mogućnost parkiranja za stanare navedenih zona.

Izmjenama i dopunama odluke predviđene su još dvije parkirališne lokacije, Croatia i Pedagoški, koje bi sukladno odluci imale status „posebnih parkirališnih lokacija“ na kojima se definira – skraćuje zimsko radno vrijeme od 07:00 do 17:00 sati.

Vrijeme naplate izmijenjeno je u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza kada se parking naplaćuje od 07:00 do 24:00 sata (ranije 07:00 do 22:00).

Mijenja se i dosadašnja odredba na način da osobe s invaliditetom imaju pravo na povlaštenu kartu ako imaju prebivalište ili stalni boravak na području grada Pule, a do sada je pisalo u zoni naplate.

Uvodi se mogućnost kupnje povlaštene parkirališne karte u zimskom vremenu na parkiralištu Karolina te na uličnim javnim parkiralištima unutar bijele zone (Amfiteatarska, Nella Milottija i Flavijevska ulica) za građane grada Pule, kao i za građane ostalih gradova i općina Istarske županije, a sve kako bi se udovoljilo zahtjevima osoba koje su u radnom odnosu u užem centru grada te imaju potrebu svakodnevnog dolaska u grad.

U nastavku sjednice vijećnici su većinom glasova prihvatili točku o osnivanju prava građenja u korist trgovačkog društva Pula Sport za proširenje nogometnog igrališta na Valkanama, namijenjenog omladinskom pogonu NK Uljanik i lokalnim nogometnim klubovima. 

U Gradsko vijeće Pule ušao je vijećnik Vito Paoletić s Nezavisne liste Filipa Zoričića, umjesto vijećnice Ivane Mohorović koja je mandat stavila u mirovanje.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na sjednici je podnio Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine.

Sjednicu je otvorio osudom nasilja koje se zbilo u nedjelju, 19. veljače na Mandraču, nad 16-godišnjim mladićem iz Pule i koji je zbog teških ozljeda završio u riječkoj bolnici.

„Ne smijemo šutjeti, moramo glasno osuditi nasilje i one koji su nasrnuli na dječaka. Ne smijemo šutjeti ni na nasilje u obitelji ni prema ženama“, poručio je gradonačelnik Zoričić te pozvao sve da se odazovu na subotnji mirni prosvjed u 12,00 sati na Forumu.

Odgovori

Pin It on Pinterest