8. “Pulica u kaputu” – šestodnevno slavlje filma za najmlađe uz slobodan ulaz

Povodom 8. Pulice u kaputu – Dana dječjeg filma, u Kinu Valli je predstavljen zanimljiv i raznovrstan program sastavljen od filmskog, izložbenog i popratnog sadržaja koji će se održati od utorka, 28. ožujka do nedjelje 2. travnja, uz slobodan ulaz na sve programe. 

Pulicu otvara novi dugometražni hrvatski film Dnevnik Pauline P. redatelja Nevena Hitreca, nastao prema romanu Sanje Polak, a premijeri u Kinu prisustvovat će  redatelj Neven Hitrec, producent Jure Bušić, autorica knjige Sanja Polak i scenaristica Dora Delbianco.

Program se nastavlja radnim danom u 17 sati i vikendom u jutarnjem i u popodnevnom terminu, sa zabavnim i edukativnim naslovima iz europske kinematografije, među kojima Ernest i Celestina: putovanje u Šaberiju (r. J.-C. Roger), Franzove dogodovštine (J. Schmidt), Titina – avantura na Sjevernom Polu (K. Naess) i Roza i kameni trol (K. Nor Holmback), a filmovima će prethoditi trominutni animirani filmovi bez dijaloga Živživotinje (r. J. Ocker).  I ove će godine mala publika odlučivati o najboljem filmu Pulice, a pobjednik će se prikazati u subotu, 1. travanja u 17 sati. – najavila je voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov – i dodala da je film Roza i kameni trol četvrta senzorna projekcija u sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje” koja se realizira u suradnji  s nositeljem, udrugom Metamedij, i Školom za odgoj i obrazovanje – Pula, a uz podršku Ministarstva kulture i medija. Aktivnosti projekta  sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Tijekom Pulice održavat će se i besplatna radionica stop-motion animacije Škare, Papir, Dinosauri pod mentorstvom pulskog ilustratora Vibora Juhasa za uzrast od 7 do 10 godina. Tijekom dvosatne dnevne radionice polaznici će naučiti tehnike izrade i produkcije animiranog filma, a svaka će grupa polaznika izraditi vlastiti film u stop-motion tehnici. Od 28. do 31. ožujka održavat će se u 17:30 i u subotu, 1. travnja, u 10 sati, a zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti dijete putem obrasca na www.kinovalli.net.

Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, Tanja Miličić, kazala je da će se foaje Kina Valli tijekom sedam dana preobraziti u simpatično filmsko okruženje za najmlađe. U suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, zidove će krasiti izložba „Dječji pogled“ sastavljena od izbora od 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. godine te se tako na jednom mjestu mogu pronaći majstora stripa poput Andrije Maurovića, Mirka Ilića, Radovana Domagoja Devlića te Ferde Bisa – ujedno i autora 1. plakata Pulskog filmskog festivala.

Pulica u kaputu se ujedno priključuje Europskom projektu digitalne platforme „Film za djecu u bolnicama“ koji se provodi u šest europskih zemalja (Švedska, Belgija, Slovenija, Italija, Španjolska i Hrvatska) kako bi se malim pacijentima omogućio pristup kvalitetnom europskom filmu tijekom njihova boravka u bolnicama, centrima za rehabilitaciju ili tijekom oporavka na kućnoj njezi, a gostovat će filmom Franzove dogodovštine. Program je realiziran u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost, koja djeluje već deset godina, a digitalna platforma filmubolnici.org bit će dostupna i mališanima OB Pula.

Zatvaranjem Pulice u kaputu ujedno započinje i obilježavanje jubileja predstojećeg Pulskog filmskog festivala i to projekcijama filmova, Vlak u snijegu (M. Relja), prikazan na 23. festivalu i Družba Pere Kvržice (V. Tadej) prikazan na 18. festivalu.

Odgovori

Pin It on Pinterest