Održana skupština Turističke zajednica grada Pule

Danas, 27.03.2023. godine održala se redovna Skupština Turističke zajednice Grada Pule na kojoj se usvojilo Izvješće o izvršenju programa rada za 2022. godinu, zatim, Izvještaj o radu Turističkog vijeća i izvještaji revizije, te je odabran Revizor i izabran član Vijeća.

Ulazak u 2022. godinu bio je optimističan jer se nazirao kraj pandemiji, međutim onda je krenuo rat u Ukrajini kada je buking stao i neizvjesno je bilo kako će to utjecati na turizam. Na kraju je 2022. godina bila uspješna i dokazala još jednom da turizam više nije luksuz već potreba.

 U 2022. godini ostvarilo se 2.166.648 noćenja što je 30% više nego 2021. godine. Ako usporedimo s ostvarenim noćenjima u 2019. godini (2.306.942 noćenja)  koja je bila rekordna i zadnja pred epidemiju, onda imamo 6% manje noćenja u 2022. godini. Treba uzeti u obzir da u predsezoni nisu bili svi objekti otvoreni kao u 2019. godini, bilo je i nešto manje kapaciteta u privatnom smještaju, repozicioniranje na novom tržištu hotela Gran Brioni i sl.

Daleko najviše noćenja kao i prethodnih godina ostvarili su gosti iz Njemačke (641.463 noćenja) koji su ostvarili povećanje od 10%, a sljedeći su gosti iz Italije  s tek 156.632 noćenja. Slijede domaći gosti s 148.707 noćenja, Austrijanci s 144.961 noćenje, Slovenci s 102.088 noćenja, Poljaci s 94.502 noćenja i Velika Britanija s 72.447 noćenja. Sve navedene zemlje imale su značajno povećanje noćenja, ali najznačajniji rast imali su gosti iz Italije s 117% rasta i gosti iz Velike Britanije sa 152% rasta što je vrlo bitno s obzirom da su prethodnih godina imali veliki pad i još uvijek nisu dostigli 2019. godinu.

Ako pogledamo ostvarenje noćenja po kapacitetima možemo vidjeti da su najveći rast noćenja kao i prethodne godine ostvarili gosti u objektima koji su u 2020. godini zbog epidemije imali najveći pad: hosteli (105%), hoteli (40%), zatim kampovi (34%), a najmanji rast u komercijalnim objektima imali su plovni objekti (21%), turistički apartmani, turistička naselja (26%), sobe i kuće za odmor (27%) i mali iznajmljivači (30%).

U 2022. godini se u organizaciji manifestacija sve vratilo na predpandemijsko razdoblje te je Turistička zajednica Grada Pule uz podršku Grada Pula uspjela organizirati normalno odvijanje koncerata i animacije gladijatora po ulicama i trgovima, kao i veće manifestacije Dane antike, Visualiu i Pula maraton.

Osim navedenih ljetnih koncerata, animacija i većih manifestacija, tijekom godine Turistička zajednica Grada Pule je sufinancirala održavanje 100-tinjak manifestacija kulturnog, zabavnog i sportskog karaktera koje su zabavljale goste u Puli. Pored sufinanciranja manifestacija, TZ je organizirala manifestacije i događanja u suradnji s javnim i privatnim subjektima (Ljetni koncerti i zabava, Ljetni sajam obrtnika, Dođi u grad, Martinje, Potraga za karnevalom, Dani trgovina…). Sve spomenute manifestacije su kroz sezonu zabavljale goste i domaće građanstvo. Zajedno s Gradom Pula, trgovcima, ugostiteljima, Udruženjem obrtnika Pula, HGK realizirali smo trgovinske akcije uz organizirani program po trgovima i s klasterom edukacije za iznajmljivače.

S Pula film festivalom na inicijativu Grada Pula organizirala se u 4. i 11. mjesecu manifestacija Dođi u grad u cilju oživljavanja centra grada i uključivanja ugostitelja iz centra.

U sklopu EU projekata Pulski fortifikacijski centar i rekonstrukcija malog rimskog kazališta odrađene su 4 prezentacije u Trstu, Ljubljani, Zagrebu i Opatiji na kojima su se prezentirali novi proizvodi EU projekata, ali i ostale novosti Pule.

Advent u Puli se kao i prethodne godine organizirao na potezu od Giardina do Foruma kako bi se privuklo i građane i goste da se prošetaju gradom, uživaju u hrani i piću kućica, ili zabave djecu u parku Grada Graza i klizalištu. Nažalost, vremenske prilike su bile vrlo nepovoljne što je i utjecalo na broj posjetitelja.

U Verudeli Art Parku produžila se kroz cijeli park na drugu stranu staza za invalide i time im se omogućilo lakše kretanje kroz isti.

Zajedno s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre išlo se u nabavku Tribike i invalidskih kolica za isti kako bi se povećala ponuda za osobe kojima je potreban. Također se s njima i s Udruženjem obiteljskog smještaja Istre Turistička zajednica Pule, zajedno s klasterom uključila u projekt ACCESS kojim se želi potaknuti prilagodbu smještaja za osobe s tjelesnim invaliditetom, ali i sakupiti informacije o svim proizvodima, uslugama i ostalome dostupno osobama s tjelesnim invaliditetom.

Na Skupštini su pored usvojenog Izvještaja plana rada za 2022. godinu i Izvještaja rada Turističkog vijeća, također usvojena revizorska izvješća te je za novog člana Turističkog vijeća umjesto Igora Škatara izabran g. Aleksandar Šuran.

Odgovori

Pin It on Pinterest