Kamenjak Rocky Trails 2023 ovoga vikenda u Premanturi

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Mihael Idžaković i predsjednik KBBXS Adrenalina Mario Pustijanac najavili su atraktivnu biciklističku manifestaciju Kamenjak Rocky Trails 2023 koja će se održati ovoga vikenda na Kamenjaku u Premanturi. Riječ je o tradicionalnoj utrci koja se već 25. godina održava u Premanturi, a prva je održana 1997. godine, dok se jedina pauza u organizaciji utrke dogodila u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kamenjak Rocky Trails utrka je koju je Hrvatski biciklistički savez proglasio najboljim biciklističkim događajem za 2017. i 2019. godinu. Događaj se sastoji od biciklističke MTB XCO utrke i MTB maraton utrke. MTB XCO utrka već dugi niz godina dio je kalendara svjetske biciklističke federacije (UCI) sa kategorijom C1, MTB maraton je također u kalendaru UCI-a označen kategorijom C2. Obje utrke se boduju za kup Hrvatske. U sklopu događaja održava se sajam bicikala i biciklističke i ostale outdoor opreme.

Predsjednik KBBXS Adrenalina Mario Pustijanac istaknuo je kako se očekuje veliki broj natjecatelja obzirom da je riječ o Olimpijskoj godini te biciklisti skupljaju bodove za Olimpijadu. Zahvalio se načelniku Ivanu Kircu, direktoru Mihaelu Idžakoviću i ravnatelju JU Kamenjak Aljoši Ukotiću na podršci u provedbi ovog događaja. Naglasio je također, kako je sam događaj podignut na jako veliki nivo, a njegova posebnost je i u tome što osim biciklizma i sportskog načina života promiče i boravak u prirodi, na svježem zraku i zdrav način života. Napomenuo je i kako su na ovogodišnjem događaju prijavljeni natjecatelji iz čak 18 država, a istaknuo je i sudjelovanje ekipe iz Novog Zelanda koji su ujedno članovi reprezentacije te ekipu iz Kolumbije.

Načelnik Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovako velikih sportskih događaja na području općine Medulin osobito izvan glavne turisitičke sezone:  „Izuzetno je zadovoljstvo vidjeti tako veliki broj biciklista koji dođu na područje općine Medulin, odnosno na područje Gornjeg i Doljnjeg Kamenjaka. Riječ je o izvrsnim sportašima koji i na ovoj utrci skupljaju bodove za Olimpijadu stoga nam je zadovoljstvo da se jedna ovakva utrka događa na našem području koja uz sve navedeno promovira našu općinu.“ – izjavio je načelnik Ivan Kirac uz najavu kako Općina Medulin u narednim godinama planira velika ulaganja u razvoj biciklističkih staza na području općine Medulin. Riječ je o strateškim projektima koji su dio ITU mehanizma na koji će Općina Medulin prijaviti projekte izgradnje biciklističkih staza Medulin – Pula, Medulin – Pomer – Kamik te Premantura – Pula. Samostalnim ulaganjem i u suradnji s Turističkom zajednicom već i u ovoj godini planira se izgradnja trase Kamik – Mušoga (spoj na postojeću biciklističku stazu, a završetak se očekuje do početka sezone) te izgradnja biciklističke staze Glavica – Kaštanjež u naselju Banjole kao i nastavak izgradnje spoja Volme – Šćuza.

Da je događaj Kamenjak Rocky Trails izuzetno važan za općinu Medulin istaknuo je i direktor Turističke zajednice Mihael Idžaković:  „Utrka Kamenjak Rocky Trails manifestacija je koja se izvrsno uklapa u našu Strategiju održivog razvoja turizma na području općine Medulin. Trenutno se na našem području priprema jako puno sportaša, nalazimo se usred sezone sportskog turizma, a u prva tri mjeseca ostvarili smo oko 50.000 noćenja, što predstavlja porast od 15% u odnosu na prošlu godinu. Razvoju sportskog turizma u cilju rasterećenja ljetne sezone, osim ulaganja u razvoj sportske infrastrukture, pridonosi i organizacija ovakvih sportskih evenata. Ovom manifestacijom dovest ćemo preko 450 osoba dnevno na područje Kamenjaka, koji će sudjelujući na utrci vidjeti njegove prirodne ljepote i potencijalno po dolasku kući promovirati našu destinaciju svojim članovima obitelji i prijateljima, a event je i odlično medijski popraćen.“

Stoga, pridružite se promicanju zdravog načina života, boravka u prirodi i popratite svjetski poznati biciklistički događaj Kamenjak Rocky Trails ovoga vikenda na Kamenjaku!

PROGRAM:

Subota, 01.04.2023. – 26. XCO Premantura (MTB olimpijski kros)

Međunarodna tradicionalna utrka koja se već preko 20 godina održava u Premanturi. Utrka je kružnog karaktera na stazi od 4 km koja bi imala 4 starta u raznim kategorijama. UCI C1 utrka nosi puno bodova za svjetsku rang ljestvicu i kao takva privlači vrhunske svjetske natjecatelje.

10:00 – utrka veterana i rekreativaca

12:00 – utrka kategorije Elite Women i Juniori

14:00 – utrka Elite Men

16:00 – utrka početnika

17:30 – ceremonija podjela nagrada

10:00 – 17:00 sajam bicikala i opreme

Nedjelja, 02.04.2023.

HRVATSKO NACIONALNO PRVENSTVO

9. XCM Kamenjak Rocky Trails (MTB maraton) Ove godine maraton utrka je najprestižnija utrka u Hrvatskoj na kojoj se odlučuje tko će biti prvak Hrvatske u Maraton discipini. Utrka se održava drugog dana manifestacije i proteže se cijelim područjem Gornjeg i Donjeg

Kamenjaka. Utrka je namijenjena vrhunskim natjecateljima i rekreativcima

svih profila te samim time postoje dvije varijante maratona od 40km i 60km.

12:00 – utrka za sve kategorije biciklista

16:30 – ceremonija podjele nagrada

10:00 – 17:00 sajam bicikala i opreme

Odgovori

Pin It on Pinterest