Dan planeta zemlje uz edukativne događaje!

Povodom Dana planeta Zemlje Javna ustanova „Natura Histrica“ organizira nekoliko edukativnih događanja. Ove godine slogan Dana planeta Zemlje je „Uložite u naš planet“. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i da zajedno ulože u znanje o prirodnim vrijednostima Istre!

PROGRAM:

Šuma Kontija / Limski zaljev

Lokacija: Šuma Kontija, Vrsar

Vrijeme: subota, 22. travnja 2023., od 9:30 do 16:00 sati

Kontija i Limski zaljev dio su ekološke mreže i značajnog krajobraza Limski zaljev, a dio šume Kontija i podmorje Limskog zaljeva proglašeni su zbog svojih vrijednosti posebnim rezervatima.

“U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrsar Orsera i TZ Općine Vrsar. organiziramo poučnu šetnju od Znanstveno- edukativnog centra Kontija (ZEC Kontija) do vidikovca Mukaba i natrag, te razgled Centra. Tom će prilikom posjetitelji saznati o prirodnim vrijednostima šume Kontija i Limskog zaljeva, njihovom očuvanju, ali i prijetnjama s kojima se suočavaju.”

Mjesto i vrijeme okupljanja:

Za posjetitelje će biti organiziran prijevoz električnim vlakom od samostana Sv. Mihovila u Kloštru do Znanstveno-edukativnog centra Kontija. Prijava za vožnju električnim vlakom je obavezna, zbog ograničenog broja mjesta u vlaku!

Za prijevoz se možete prijaviti do 21. travnja u 14:00 sati, putem e-pošte: tea.stifanic@infovrsar.com ili na telefon: 099 844 78 25.

Posjetitelji mogu i sami doći do ZEC-a Kontija, isključivo pješice ili biciklom. Parking za automobile je predviđen u Kloštru. Nije dozvoljeno prometovanje autima kroz šumu. Od Kloštra do ZEC-a Kontija ima oko 3 km, što je oko 30-40 minuta hoda.

o 10:45 sati/11:05 sati

o 11:45 sati/12:05 sati

o 12:45 sati/13:05 sati

Trajanje obilaska:

  • Šetnja do vidikovca Mukaba i natrag – oko 1,5 – 2 sata; dužina staze (jedan smjer) je 1,4 km; manji dio je strmi uspon
  • Obilazak ZEC-a Kontija – oko 20 min.

Priprema:

Preporučujemo ponijeti cipele za hodanje i slojevitu odjeću.

Geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija

Lokacija: Grad Rovinj, naselje Monfiorenzo (https://goo.gl/maps/CWcjbMdiRNosjNyK7)

Vrijeme: subota, 22. travnja 2023., od 10:00 do 16:00 sati

Kamenolom Fantazija proglašen je 1987. godine geološkim spomenikom prirode kao jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena. Kao takav, jedan je od najvažnijih i najzanimljivijih kamenoloma svijeta s velikom edukativnom funkcijom koja služi za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu.

Kroz kamenolom i novouređeni edukativni centar provest će vas naši stručni vodiči i otkriti vam fascinantan svijet geologije.

Termini besplatnog stručnog vođenja:

  • 11:00 sati
  • 12:00 sati
  • 13:00 sati
  • 14:00 sati
  • 15:00 sati

Trajanje obilaska: oko 45 min.

Priprema:

Za obilazak Kamenoloma Fantazija nije potrebna posebna priprema, ali preporučujemo ponijeti cipele za hodanje i slojevitu odjeću.

Kontakt za dodatne informacije:

Odgovori

Pin It on Pinterest