Održana manifestacija u sklopu Festivala znanosti pod nazivom “Mi smo prijatelji mora – We are friends od the SEA”

U srijedu, 26. travnja održana je manifestacija u sklopu Festivala znanosti pod nazivom “Mi smo prijatelji mora – We are friends od the SEA” koja je sastavni dio aktivnosti u sklopu projekta HATCH (INTERREG IT – HR). Cilj je ove javne prezentacije projekta HATCH (programa INTERREG ITALIJA – HRVATSKA) značaj zaštite Jadranskog mora približiti najmlađima i općenito javnosti. Događaj je uklopljen u ovogodišnji Festival znanosti koji ima za temu Prirodu i društvo. Kroz bogat program javne prezentacije koji se sastoji od prezentacije projekta HATCH, stručnog predavanja, znanstvene predstave i tri interaktivne znanstvene radionice na temu mora, djecu se nastoji senzibilizirati za bitne teme današnjice: zašto je more važno i što mi možemo učiniti da ga zaštitimo. Kroz predavanja su se upoznali s ribama pridošlicama i invazivnim vrstama u Jadranu, jer kao što znamo klimatske promjene i zagađenje nastalo ljudskom aktivnošću utječe na bioraznolikost. Često te nove vrste dosele, a nemaju prirodne neprijatelje u Jadranskom  moru pa naruše čitav prirodni poredak. A neke se vrste nažalost nađu pred izumiranjem, kao što je to slučaj s periskim školjkama. Uvijek čak i malo narušavanje ekosustava ima velike posljedice, koje neke osjetimo prije, a neke kasnije. Kroz radionice se nastojalo djecu osvijestiti o štetnim ljudskim utjecajima na more poput raznog otpada i otpadnih voda. Kroz mikroskope su mogla vidjeti mikroplastiku koja je zapravo „nevidljiv“, a opet jako VIDLJIV problem. Igre i radionice omogućile su djeci upoznati temperaturu, gustoću, salinitet, boju, vodljivost i ostala svojstva morske vode. Saznali su sve o tome kako otpad utječe na delfine i kornjače. O tome što se dogodi kada se izlije nafta iz brodova. Istarsko veleučilište – Università Istriana di scienze applicate je organizator ovog događaja i potpisnik povelje “Prijatelj mora”.

U uvodnom dijelu medijima, okupljenim gostima i djeci četvrtih razreda OŠ Veruda , obratili su se dr.sc. Daglas Koraca, dekan Istarskog veleučilišta – Università    Istriana di scienze applicate, koji je u ime domaćina pozdravio prisutne i poželio im zabavan i poučan znanstveni dan te voditeljica projekta doc.dr.sc. Vedrana Špada, dipl.ing. voditeljica Centra za istraživanje METRIS pri Istarskom veleučilištu, koja je najavila bogat program te djeci podijelila bedževe projekta s oznakom „Ja sam prijatelj mora“.

Uslijedilo je predavanje na temu „Zašto je more važno“ i „Ribe pridošlice“ koje je predstavio dr.sc. Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Zatim je uslijedio Science show na temu mora u izvedbi tima iz Nutty Scientist.

Nakon kratke pauze i regrupiranja djece po radnim stanicama organizirane su radionice i pokazni eksperimenti kroz koje su djecu vodili predstavnici iz tvrtke Tinker LAB, Nutty Scientist i profesori i studenti s Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nutty Scientis predstavili su više od 12 zanimljivih pokusa, kemijskih reakcija, kontroliranih “eksplozija” i sličnih eksperimenata koji su zadivili djecu. Djeca su aktivno sudjelovala u cijelom showu te su zajedno s instruktorima izvodili pokuse. Znanstveni show je osmišljen na način da je povezan s temom mora. Tako su osmislili priču gdje su znanstvenici krenuli na put, točnije u istraživanju morskih dubina. Kad ih je nevrijeme na moru odnijelo daleko od obale, našli su se na nepoznatom i neotkrivenom otoku. Znanstvenici iz ove priče nisu očajavali, već su se odlučili istražiti otok te zajedno s djecom naći način kako otići sa otoka!

U nastavku je održana STEAM radionica u kojoj su djeca izrađivala ljigavce, oni zapravo i nastaju kroz jednu kemijsku reakciju. No to nisu bili obični ljigavci, već „Ljigavci Jadransko more“. Kako je morska voda sastavljena od vode i soli, plavi ljigavci su predstavljali vodu, djeca su dodavala šljokice koje su predstavljale sol te male morske životinje. Svako je dijete dobilo adekvatnu prozirnu posudicu s poklopcem u koju je stavilo svoj morski ljigavac te su ga ponijeli kući.

Tinker LAB ekipa je napravila edukativno predavanje o morskim životinjama kroz igru. Nakon toga su, na temu brige o našoj planeti Zemlji, razvrstavali otpad, a završili su s radionicom izrade „Earth“ vrtuljka kojeg je svako dijete također uzelo sa sobom.

Predstavnici Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s djecom su odradili temu “Uskrs u moru”. Naime, tema radionice je bila razmnožavanje nekih morskih organizama, odnosno predstavili su različita morska jaja budući je sada proljeće i u moru i organizmi se intenzivnije razmnožavaju. Lajtmotiv koji se provlačio tijekom radionica jesu dakle jaja u moru. Kako bi djeci bilo bliskije, u naslovu su temu povezali s Uskrsom i jajima. Kroz navedenu temu istaknuli su specifične načine razmnožavanja pojedinih morskih organizama te su na živim primjerima (vidljivo golim okom i na lupi) prikazali reproduktivni ciklus nekih od njih, njihovu embriogenezu i faktore koji su ključni za nesmetan daljnji razvoj.

Druženje u Circolu danas je bilo u ozračju dječje znatiželje ili, moguće, budućih potencijalnih nada nekih znanstvenih grana.

Osim EU projekata važnih za zaštitu okoliša, razvoj materijala i očuvanje kulturne i prirodne baštine, Istarsko Veleučilište – Università Istriana di scienze applicate bavi se znanstveno-istraživačkom djelatnošću, a u sklopu METRIS-a pomaže gospodarstvenicima u analizi kvalitete materijala i istraživanju i razvoju te rješavanju problema u proizvodnji i primjeni materijala.

Međutim, u fokusu su uvijek studenti i obrazovanje stručnih kadrova te je važno istaknuti kako od ove godine osim prijediplomskog stručnog studija Mehatronike studenti mogu na Istarskom veleučilištu upisati i diplomsku razinu tog smjera te postati magistri inženjeri imati kontinuitet i završiti svih 5 godina studija u Puli.

Također, od ove godine Istarsko veleučilište budućim brucošima nudi i izrazito atraktivan smjer Menadžment u gastronomiji i kultura hrane. Ono što veleučilište i njegove stručne smjerove razlikuje od sveučilišnih studija je usredotočenost na stručno obrazovanje orijentirano na tržište rada sa zanimljivim kolegijima koji se provode u laboratorijima i naglasak na stručnoj praksi. Studiji su moderni i zapravo osmišljeni u suradnji s gospodarstvenicima koji su identificirali koja znanja i kompetencije žele od svog budućeg kadra koji žele zaposliti.

O PROJEKTU HATCH (program INTERREG ITALIJA-HRVATSKA):

Trajanje projekta: 01.06.2022. – 30.06.2023. (13 mjeseci)

Ukupan budget projekta: 566.621,00 €

Budget (ukupan) Istarsko veleučilište: 69.196,00 €

Projekt akronima HATCH, a punog naziva “Hadriaticum DATA HUB. Data management, protocol harmonization, preparations of guidelines: cross-border tools for maritime spatial planning decision-makers” prijavljen je u sklopu Poziva za podnošenje prijedloga klastera i klastera 4: “Marine monitoring as a tool in Maritime Spatial Planning (MSP)” programa INTERREG V-A CBC Hrvatska-Italija 2014-2020. 

Partneri projekta HATCH su Sveučilište u Udinama – Odjel za poljoprivredu, hranu, okoliš i animalne znanosti kao vodeći partner, CORILA konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti sustava venecijanske lagune, Regija Marche, Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora, Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu te Istarsko veleučilište.

Svi projektni partneri dio su konzorcija projekta čija se implementacija bazira na kapitalizaciji rezultata već provedenih projekata programa INTERREG HR-IT CBC V-A 2014.-2020 u kojima su navedeni partneri sudjelovali proteklih godina.

Općeniti cilj projekta je očuvanje razine kakvoće obalnih voda za kupanje (sukladno Direktivi 2006/7/CE) kroz implementaciju ekološki prihvatljivih tehnoloških rješenja (i pristupa) proizašlih iz zaključenih projekata programa INTERREG HR-IT CBC V-A 2014.-2020.

Direktan link na stranicu projekta je: https://www.italy-croatia.eu/web/hatch

PROJEKTI KOJE PROJEKT HATCH KAPITALIZIRA:

AdSWiM – https://www.italy-croatia.eu/web/adswim

WATERCARE – https://www.italy-croatia.eu/web/watercare

CREW – https://www.italy-croatia.eu/web/crew

SASPAS – https://www.italy-croatia.eu/web/saspas

ECOMAP – https://www.italy-croatia.eu/web/ecomap

ECOSS – https://www.italy-croatia.eu/web/ecoss

SOUNDSCAPE – https://www.italy-croatia.eu/web/soundscape

Odgovori

Pin It on Pinterest