Premijerni koncert JOVANOVIĆ/KRHLANKO dua u Dnevnom boravku Rojca

Soundpainting platforma Pula predstavlja “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4” i poziva Vas na premijerni koncert JOVANOVIĆ/KRHLANKO dua koji će se održati u Dnevnom boravku Rojca u nedjelju 30. travnja u 21 sat. Ulaz na koncert je besplatan.

Pavle JOVANOVIĆ – guitar, objects, electronics, live processing

Bojan KRHLANKO – drums, objects, electronics, live processing

Jovanović/Krhlanko duo kroz improvizaciju istražuje ekstreme od minimalizma do noisea uz utjecaj free jazza kroz koji su međusobno počeli surađivati i razvijati zajedničke ideje. Zvuk dua je vrlo eklektičan, te kroz procesuiranje i prepariranje akustičnih instrumenata i objekata iskorištava cijeli dinamički raspon, istražujući područje improvizacije u potpuno slobodnoj formi, uz primjenu skladanih, ritmičkih i apstraktnih zvukovnih materijala.

Pavle Jovanović i Bojan Krhlanko su glazbenici čije je zajedničko glazbeno sazrijevanje počelo za vrijeme studija na Koruškom konzervatoriju za glazbu u Klagenfurtu, Austrija. Vremenom su se kroz razne zajedničke i osobne projekte usmjerili prema istraživanju raznih elemenata zvuka u jeziku improvizirane glazbe. Prvi takvi projekti i koncerti su bili u jeziku free jazza gdje se prvenstveno istražuje melodija, ritam i šum uz odsustvo zadane harmonije i forme. Ta stečena znanja su omogućila obojici da sviraju u raznim projektima suvremene improvizirane glazbe, suvremene glazbe i sl.

Zajedno su osnovali sastav Abstract Construction Collective koji se bazira na izvođenju grafičkih notnih zapisa gdje iskorištavaju stečeno znanje za izvođenje takvih partitura. Istovremeno je interes obojice prema produkciji, dizajniranju i procesuiranju snimljenog, sampliranog i zvuka vlastitog instrumenta, digitalnim ili analognim putem postao predmet interesa i istraživanja.

Ideja Jovanović/Krhlanko dua je nastala u želji da stečena znanja i vještine sviranja, komponiranja, produkcije, live processinga i sinteze zvuka istraže u formatu ‘proširenog dua’ u jeziku slobodne improvizacije, eksperimentalne glazbe i kompozicije. Pod prošireni duo se podrazumijeva da se glazbenici, osim svog glavnog instrumenta, imaju i proširenu paletu zvukova i alata za manipuliranje istim čime je stečen dojam da je uvijek prisutno više od dvoje ljudi u glazbi.

predmet istraživanja Jovanović/Krhlanko dua su:

Razlika između akustičnog i elektroničkog zvuka, njihove sličnosti i razlike; imitacija elektroničkog zvuka na akustičnim instrumentima

– Ekstremi u tempu i dinamici

– Istraživanje boje zvuka i tekstura (akustični, elektronički, procesuirani zvukovi)

– Istraživanje forme i njen utjecaj na improvizaciju i kompoziciju

– Komunikacija ili ne-komunikacija unutar improvizacije poput pitanje – odgovor, reakcija na motive unutar improvizacije u konstruktivnom ili destruktivnom smislu

– Šum i buka kao ravnopravni alati u improvizaciji i kompoziciji

– Dizajn zvuka u digitalnom obliku kroz sintezu, sempliranje i field recording i korištenje istog u kompoziciji i improvizaciji

biografije umjetnika:

PAVLE JOVANOVIĆ rođen je u Zagrebu 1983. Nakon osnovne i srednje škole upisuje studij jazz gitare na konzervatoriju u Klagenfurtu, Ausrija pod vodstvom Agostina di Giorgia. Tokom studija sudjeluje u raznim seminarima pod vodstvom najistaknutijih jazz glazbenika kao Barry Harris, Part Martino, Ben Monder, E. Svensson, Rob Bargad, Ed Partika, Luigi Grasso itd. Nakon završenog konzervatorija s najvišim ocjenama odlazi u New York učiti i svirati s glazbenicima na tamošnjoj sceni. Tamo je sudjelovao seminarima i učio privatno kod glazbenika kao Pat Martino, Gilad Hekselman, Lage Lund, Ben Monder, Miles Okizaki, Steve Coleman i drugi. Nakon povratka u hrvatsku 2015. osniva kvintet sa saksofonistom Grgurom Savićem pod imenom Cromatik s kojim snimaju LP pod imenom ‘Saturday Jam’ s kojim odlazi na turneju i promociju po Kini. Godinu dana kasnije osniva trio ‘PEEK 3’ s Krunoslavom Levačićem na bubnjevima i Ivarom Robanom Križićem na kontrabasu te snimaju LP ‘Fragments’ i izdaju ga za Dallas Records. Album je proglašen jednim od najboljih jazz albuma 2016. Kasnije te godine snima demo snimku s free jazz sekstetom koji je osnovao sa Zoranom Ščekićem orijentiran na grafičke kompozicije i slobodnu improvizaciju. U sekstetu naziva ‘Abstract Constraction collective’ nastupa sa Ščekićem, Sašom Nestorovićem, Lukom Žužićem, Ivarom Križićrm i Krunoslavom Levačićem u sklopu Muzičkog bienalla Zagreb s posebnim gostom, Chris Jarretom na klaviru. ‘Abstract Constraction collective’ 2020. godine izdaje svoj prvi studijski album pod nazivom ‘Compression- Decompression’ za izdavačku kuću Cantus. U ljeto 2019. Završava magistarski studij u Beču s diplomom Master of Arts u klasi profesora Martina Kollera i završava studijski album ’Fallout’ koji izlazi krajem 2022. godine za Unit Records u Švicarskoj. Osim vlastitih projekata sudjelovao je i snimao u raznim orkestrima i vrhunskim regionalnim glazbenicima kao Miro Kadoić, Zoran Ščekić, Saša Nestorović, Bojan Krhlanko, Jošt Drašler, Zvjezdan Ružić, Zvonimir Šestak, Ivan Bonačić, Marko Lazarić, Marko Črnčec, Jazz orkestar HRT, HGM Big Band, CRI Orchestra, Nenad Sinkauz, Vesna Pisarović, Sunrise Session Collective i dr.

BOJAN KRHLANKO rođen je 30.4.1985 u Celju. Pohađao je osnovnu školu Primoža Trubarja u Laškom te nastavio školovanje na Poslovno-komercijalnoj školi u Celju. Kao samouk bubnjar je nastupao u lokalnim rock bandovima kao: Hc-3o, Borelija, Mismana, Aperion. Godine 2001 je pozvan da nastupa sa skupinom The Stroj s kojom nastupa po raznim festivalima kao: Stockton Riverside Festival (UK), BBC music Live in Leeds (UK). Koncerti The Stroj održani su ne festivalima širom Europe, državama Balkana te Singapuru. Godine 2004. je s grupom The Stroj napravio je glazbeno-plesnu predstavu ‘Začasno Avtonomna Cona’ u Cankarjevem domu. Kao član skupine The Stroj je dobio Zlati grb Općine Laško i nastupa u Latviji, Litvi, Estoniji i Belgiji za promociju slovenske glazbe u okviru Europske prijestolnice kulture. Iste godine polaže prijemni ispiti na Klagenfurtskom konzervatoriju za glazbu u Austriji (K-rnten Konservatorium Klagenfurt) na smjeru jazz-pop bubnjevi kod profesora Erich Bachtraegla. U procesu obrazovanja sudjelovao je u mnogim radionicama pod vodstvom mentora: Matt Penman, Aaron Goldberg, Jimmy Cobb, Adam Nussbaum, Mario Gonzi, Wallter Grassman, Don Menza, Seamus Blake i dr. Godine 2012. je diplomirao s odličnim uspjehom kod profesora Klemensa Marktla. U prošlosti je sudjelovao s izvođačima i grupama kao: Jani Moder, Jure Pukl, Karen Asatrian, Simone Zanchini, Peter Ugrin, Ana Bezjak, Vasko Atanasovski, RTV Big Band Slovenije, Rob Bargard, Prasanna, The Stroj, Strojmachine, Aperion, Free Willys, Doris Šegula, Goran Bojčevski, Vitja Bal1alorsky, Joris Teepe, Daniel Sadownick, Jošt Drašler, Igor Leonardi, Janez Škof in Čompe, Ludovik Material i mnogi drugi. Aktivan je bio i u slovenskoj pop sceni i surađivao s umjetnicima kao: Helena Blagne, Elda Viler, Oto Pesner, Lara Baruca, Alenka Godec, Zoran Predin, Magnifico I mnogi drugi. Trenutno djeluje sa glazbenicima i skupinama: Litošt, BiK 3, Igor Matkovi/, Boštjan Simon: There Be Monsters, Cromatik 5, Samo 2alamon trio, Brest, Kukushai, Abstract Construction Collective Kao član raznih sastava sudjeluje na raznim festivalima kao: Festival Boben in Lajna, Festival Arsana, Max Klub Jazz Festival, Jeff, Lent Festival, Brda Contemporary music Festival, Valjevo Jazzfest (Srbija), OCT-LOFT Jazz Festival (Kina), Fernates Jazz Festival (Hrvatska), Singapore Arts Festival (Singapur), Festival Zvon/ki in t robentice, Festival 18. Mednarodnega Srečanja Saksofonistov, Jazz Cerkno, Festival Slovenskega jazz i dr. Bio je mentor više bubnjarskih radionica u Laškom, mentor na Boomfestu i Dazs of Thunder. Kao pedagog je radio na: Slovenskoj glazbenoj školi u Koruškoj, Glazbenoj školi Kamnik, Glazbenoj školi Celje i Glazbenoj školi Ptuj. 2017. Godine postaje član skupine Laibach s kojom redovno nastupa na turnejama i festivalima diljem Europe i Azije.

datum: 30.4.2023.

vrijeme: 21 h

mjesto: Dnevni boravak Rojca, Pula

ulaz: besplatan

tehnička podrška: AudioLab d.o.o.

ton majstor: Dean Pavletić

organizacija: udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca

Događaj je dio “Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4.” kojeg organizira udruga Rondo Histriae i Soundpainting platforma Pula 2023, uz financijsku podršku grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Odgovori

Pin It on Pinterest