DVA DANA DO OTVORENJA MALOG RIMSKOG KAZALIŠTA U PULI: JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA U KULTURI VRIJEDAN JE VIŠE OD TRI MILIJUNA EURA

Projekt obnove Malog rimskog kazališta, jedinog očuvanog rimskog kazališta na tlu Hrvatske, vrijedan je tri milijuna i 320 tisuća eura, a kompleksnu rekonstrukciju vodio je Arheološki muzej Istre, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i Gradom Pulom, uz potporu Ministarstva kulture i medija te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Jedan od najvećih projekata u kulturi u posljednjih 20-tak godina sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija s milijun i 600 tisuća eura; milijun i 110 tisuća eura osigurano je kroz fondove Europske unije (SAFU, odnosno MRRFEU), dok je 600 tisuća eura vlastitih sredstava osigurao sam Arheološki muzej Istre.

Uz Malo rimsko kazalište u Puli, danas znamo da u Hrvatskoj postoje još dva antička teatra – jedan je također u Puli, tzv. Veliko rimsko kazalište, a drugi je grčko kazalište na otoku Visu. Nažalost, oba su potpuno nevidljiva i danas ih je nemoguće koristiti za kulturne manifestacije. Upravo je ideja stavljanja u funkciju umjetnosti, odnosno mogućnosti održavanja scenskih umjetnosti na jedinom očuvanom rimskom kazalištu bila u pozadini ovog projekta. 90-tih godina postojali su pokušaji da se u Malom rimskom kazalištu održavaju koncerti, predstave i druga događanja. Iako tad nije moglo primiti veliki broj ljudi, Malo rimsko kazalište bilo je spektakularno zbog samog okruženja i činjenice da se radi o arheološkom spomeniku. Nadamo se da će obnovljena verzija odsad biti pozornica za niz odličnih manifestacija u kulturi“, rekao je na konferenciji za medije povodom otvorenja Malog rimskog kazališta Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Komšo je dodao kako je godina u kojoj se Malo rimsko kazalište otvara „nulta“ godina s obzirom na to da će se kroz različita događanja osluškivati kako ova buduća ljetna pozornica funkcionira te će se u skladu s time i donijeti odluka o potencijalnoj nabavci dodatne opreme, a sve u cilju osiguranja najviše razine scenske kvalitete za buduće izvedbe.

Istaknuo je i kako mu je izrazito drago zbog ogromnog interesa javnosti koji vlada te velike potražnje za ulaznicama za svečano otvorenje i planirani koncert grupe Perpetuum Jazzile, no kako iz sigurnosnih razloga nije moguće pustiti veći broj od 1550 ljudi.

Napominje kako u Arheološkom muzeju Istre trenutačno razmatraju mogućnost puštanja dodatnih ulaznica za dan otvorenja, o čemu će u četvrtak obavijestiti na društvenim mrežama te ustanove. Komšo se zahvalio i velikim sponzorima događanja, među kojima su: ING-GRAD, Arena Hospitality Group, TZ Pula, TZ Rovinj, TZ Fažana, TZ Bale, TZ Istarske županije, TZ Vodnjan, Općina Medulin, Kapitel, Aura proizvodi, Babos, Meneghetti, Agroprodukt, pizzeria Jupiter i dr.

Nastavno na medijske natpise vezane za tablu upozorenja postavljenu na Malom rimskom kazalištu kojom se komunicira opasnost od zadržavanja na tribinama za vrijeme grmljavinskog nevremena, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre je rekao:

Za Malo rimsko kazalište je napravljeno uzemljenje  i izjednačenje potencijala sukladno svim zakonskim propisima i projektu. Opasnost za grmljavinskog nevremena postoji na svim nenatkrivenim metalnim konstrukcijama, konkretno nogometnim tribinama, toboganima i slično te se može dogoditi u izuzetno rijetkim slučajevima. Na MRK-u se željelo i dodatno informirati posjetitelje zbog čega je tabla i postavljena, no za vrijeme grmljavinskog nevremena se programi ionako ne mogu održavati, kako u MRK-u, tako niti na bilo kojoj drugoj otvorenoj pozornici.”

Krešimir Dolenčić, jedan od režisera glazbeno – scenskog programa svečanog otvorenja Malog rimskog kazališta, istaknuo je kako se u Puli u petak „ne otvara samo kazalište“:

Otvara se zapravo jedan veliki obnovljeni spomenik kulture, a program koji smo osmislili tu da je da takav veliki događaj prigodno obilježi. U Hrvatskoj se rijetko otvaraju kazališta; recimo u Zagrebu je HNK zadnje otvoreno kazalište. Ja sam, kao i svi moji kolege i suradnici, zahvalan na jednom ovako velikom pothvatu i ne sumnjam da će u narednim godinama Malo rimsko kazalište privući veliki broj ljudi“.

Dolenčić je rekao kako je program svečanog otvorenja zamišljen u tri dijela  pri čemu je u jednom dijelu protokolaran, u drugom funkcionira kao test mogućnosti samog prostora, dok je u trećem svojevrsna posveta Puli, njezinim izvođačima i umjetnicima te bogatoj povijesti. Lokalnim umjetnicima na sceni će se pridružiti i brojni gosti, a istaknuo je kako je Matej Meštrović, poznati skladatelj i glazbenik, posebno za ovu prigodu skladao glazbu koja će se uživo i izvesti u petak, 5. svibnja.

Pulski redatelj Aleksandar Švabić član je redateljskog dvojca zaduženog za program otvorenja. Švabić se na konferenciji za medije zahvalio svim izvođačima, autorima i suradnicima koji su radili na osmišljavanju repertoara za petak.

Strah me da ću nekoga izostaviti jer nas ima jako puno, ali tu su Tea Bašić, Ivona Medić Nikolić,

Deni Šesnić; Matej Meštrović, Marko Bolković, Petra Blašković, Medvid produkcija, Rade Radojlović, Luka Mihovilović i brojni drugi. Ne smijmo zaboraviti niti gladijatore, plesače kao ni goste iznenađenja.

Glazbenik i skladatelj Matej Meštrović rekao je kako će se do zadnjeg trenutka raditi na tome da otvorenje bude najljepše moguće.

Otvoriti 2000 godina star prostor u isto je vrijeme veliki izazov i inspiracija. Siguran sam da će uzvanici te šira publika koja će pratiti prijenos, istinski uživati u programu koji smo pripremili“, rekao je Meštrović i dodao kako će se kvaliteta akustike Malog rimskog kazališta najbolje moći ocijeniti kad se prostor ispuni ljudima.

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta moći će se pratiti i na Trećem programu HTV-a, u petak, od 20 i 30 sati. Za uzvanike događanja, vrata se otvaraju od 19 i 30 sati, a kako bi se osigurao neometan ulazak na tribine Malog rimskog kazališta, na dan otvorenja, 5. svibnja, za promet će biti zatvorena Carrarina ulica, dok će 5. i 6. svibnja također biti zatvoren spoj ulica Castropola, uspon na Kaštel i Herkulov prolaz, uz samu Svečilišnu knjižnicu.  

Naime, 6. svibnja, u Malom rimskom kazalištu održat će se koncert slovenske vokalne atrakcije Perpetuum Jazzile, kao uvod u bogatu koncertnu sezonu na budućoj ljetnoj pozornici. Detaljan program planiranih događanja u Malom rimskom kazalištu tijekom ljeta očekuje se uskoro.

Odgovori

Pin It on Pinterest