Koncert klape Teranke u dvorani Arheološkog muzeja u Puli

U subotu 13. 5. 2023. s početkom u 19.30 sati . u dvorani Arheološkog muzeja  u Puli održati će se koncert povodom 20. godina rada i postojanja ženske klape Teranke iz Pule. Gosti koncerta biti će višestrukonagrađivana  muška klapa Pinguentum iz Buzeta. Program započinje u 19.30 sati. 

Ženska klapa TERANKE djeluje pri Puhačkom orkestru grada Pule od listopada 2002. godine. Klapa se bavi očuvanjem tradicijske baštine, specifičnim tradicijskim pjevanjem koje je uvršteno na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne baštine. U svom repertoaru njeguje dalmatinske narodne napjeve, istarsku narodnu pjesmu, obrade popularnih skladbi i umjetničke skladbe modernijih sadržaja koje izvode isključivo a capella. Klapa je sudionica mnogih klapskih smotri diljem Hrvatske i šire, često se odaziva na humanitarne koncerte i ostale projekte kojim je cilj promocija klapske pjesme. Rado sudjeluje u manifestacijama regije i lokalne zajednice.

Od osnutka do danas ženska klapa Teranke ostvarila je niz zapaženih, uspješnih nastupa na brojnim klapskim festivalima u Hrvatskoj i diljem Europe na kojima je osvojila mnoštvo priznanja i nagrade prezentirajući s puno pažnje i ljubavi tradicijsku klapsku pjesmu kao hrvatsko nacionalno kulturno blago. 2017. g. klapa je dobila veliko priznanje Istarske Županije, nagradu „Istriana” za uspjehe u području kulture i očuvanja kulturne baštine, a Grad Pula je klapu nagradio Grbom Grada Pule za postignute izvanredne rezultate u području kulture za 2018. godinu.

Od samog osnutka klape do danas kroz klapu se izmijenilo više pjevačica i nekoliko voditelja koji su dali svoj doprinos jačanju i rastu klape. Današnju postavu klape čini osam entuzijastičnih zaljubljenica u klapsku pjesmu; Ana Balog, Gordana Žgomba, Marta Červar, Melanie Andrić Vurušić, Kristina Puh Leko, Diana Macan, Roberta Stevanović i Denisa Mravičić, a od 2017. g. umjetnički voditelj klape je renomirani klapski znalac Svetomir Popović.

Odgovori

Pin It on Pinterest